PREDSTAVLjAMO: Maja Kovačević, kandidat Kuglaškog saveza Republike Srpske: Bez premca na stazi i među čunjevima

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjAMO: Maja Kovačević, kandidat Kuglaškog saveza Republike Srpske: Bez premca na stazi i među čunjevima

GRADIŠKA - Dugogodišnji kapiten Kozare iz Gradiške, a sada član Triglava iz Kranja Maja Kovačević, prijedlog je Kuglaškog saveza Republike Srpske za tradicionalnu akciju “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista RS.

Prema njenim riječima, već činjenica da se našla na listi najboljih sportista Republike Srpske predstavlja veliko priznanje i podstrek da nastavi sa još boljim i uspješnijim radom.

- Svakako da je to veliko priznanje. Dugo se bavim kuglanjem i drago mi je što je neko prepoznao moj trud, rad i zalaganje, na kraju krajeva i uspjehe, te me predložio kao kandidata za ovaj izbor - naglasila je Kovačevićeva.

Prvi susret sa ovim sportom Maja je imala još 2009. godine kada je, na nagovor jednog rođaka, zajedno sa Tatjanom Zlojutro otišla u kuglanu.

- Svidjelo nam se ono što smo vidjele i nije bilo dilema da li ćemo nastaviti da dolazimo. Obje smo ostale u kuglanju kao članovi Kozare, a poslije samo šest mjeseci treniranja ušla sam u prvi tim. Prvi seniorski nastup imala sam na turniru u mađarskom Kozlogu. Imala sam veliku tremu, iako sam nastupila kao rezerva, ali je i to ostavilo veliki utisak na mene, tako da ću  pamtiti dok sam živa - prisjeća se Maja.

Posljednje dvije godine igranja u Kozari Kovačevićeva je bila i kapiten ovog kluba, sa kojim je imala dosta uspjeha i osvojenih titula prvaka BiH.

Ove godine postala je šampionka BiH u pojedinačnoj konkurenciji, te tandem miksu, dok je na šampionatu RS bila treća u sprintu, odnosno tandem miksu.

Sve to donijelo joj je i priznanje za najboljeg sportistu Gradiške. Ipak, posebno je odjeknuo njen rezultat od 643 oborena čunja, ostvaren na Svjetskom prvenstvu u Češkoj.

- Bilo je to na ekipnom prvenstvu i u pitanju je najbolji rezultat ikada ostvaren u konkurenciji žena. Nažalost, pošto je to bilo ekipno, a ne pojedinačno prvenstvo, ne vodi se kao rekord. Ali, ostalo je zapisano da sam taj rezultat ja ostvarila - s ponosom je prokomentarisala Maja Kovačević.

Ipak, taj rezultat je skrenuo pažnju na nju, pa je već ovog ljeta dobila nekoliko ponuda klubova iz Hrvatske i Slovenije, a ona je odabrala Triglav iz Kranja, sa kojim je na polusezoni zauzela četvrto mjesto u Prvoj ligi Slovenije.
 

Prvi treneri

Iako već iskusna takmičarka, Maja Kovačević ne zaboravlja svoje prve trenere, uz koje je i zavoljela ovaj sport.

- Prvi treneri su mi bili Zlatko Dajić i Ljubomir Peulić, koji su me naučili osnovama kuglanja, da bih poslije nekoliko godina počela da treniram sa Darkom Lackovićem, sa kojim i danas radim. Što se tiče nekih uzora, oduvijek sam se divila Damiru Fućkaru i Borisu Benediku, cijeloj eliti kuglaša iz Srbije, te našem Đorđu Paštaru - poručila je Maja.


Kandidati za  Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske za 2019. godinu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana