ПРЕДСТАВЉАМО: Лука Вуковић, кандидат Карате савеза Републике Српске: Уз телевизор заволио карате

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉАМО: Лука Вуковић, кандидат Карате савеза Републике Српске: Уз телевизор заволио карате

БИЈЕЉИНА - Један од најталентованијих и најбољих младих спортиста у Републици Српској Лука Вуковић приједлог је Карате савеза РС за традиционалну акцију “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста РС.

Иако још није напунио 19 година, Лука је већ навикао на многобројне медаље и признања, али каже да је овај приједлог Карате савеза, нешто посебно.

- Мени то много значи, јер је вреднован сав мој рад и сви успјеси остварени ове године. Уједно, видим и да ово што ја радим неко прати и да има свој значај. Иначе, мене сваки пораз, као и свака освојена медаља, тјерају да још више и боље радим, али ово је нешто посебно - казао је Вуковић.

Интересантно је како је овај корпулентни матурант Средње економске школе у Бијељини уопште почео да тренира карате.

- Имао сам непуних пет година и страшно сам волио да гледам филмове са карате тематиком. Толико сам волио карате да сам једноставно натјерао оца да ме једног дана одведе на тренинг у Српски соко. Свидјело ми се оно што сам видио, наставио сам да тренирам и након што сам савладао почетни ниво, тренери су закључили да имам талента и да бих могао да направим каријеру. Кажу ми да тада и нисам био најбољи, али да сам убједљиво највише тренирао - присјетио се Лука својих почетака.

Са шест година освојио је свој први појас, жути, а онда и све остале, један по један.

- Почели су и први успјеси, прво на школским такмичењима, а онда су стизали и сви остали. За црни појас положио сам већ у 14. години и носилац сам први дан, а сада се спремам да нападнем и остале, један по један - категоричан је Вуковић.

Како сам каже, 2018. година је била назнака да ће му ова сезона бити најуспјешнија до сада.

- На Гран прију Словачке, прошле године, био сам убједљиво најбољи и то је била назнака да ћу ове сезоне остварити много боље резултате. Освојио сам у Умагу, на Свјетском купу за млађе сениоре, бронзану медаљу у тешкој категорији, а исти успјех сам поновио и у Анталији, на Медитеранском првенству, такође за млађе сениоре. Сада се спремам за Свјетску сениорску лигу, која ће се одржати у марту наредне године у Аустрији. Биће то много тежа конкуренција, јер ћу за противнике имати много старије и искусније борце, али вјерујем да могу да се умијешам у борбу за једну од медаља - рекао је Вуковић.

 

Олимпијада

Млади каратиста ставио је пред себе велики циљ, наступ на Љетним олимпијским играма.

- Пропустио сам прилику да се пласирам на Олимпијаду у Токију, што и није био мој основни циљ. Али, зато ћу да ти све од себе да се 2024. године нађем у Паризу. Да бих у томе успио морам да освојим неколико свјетских лига, да донесем медаље са великих такмичења која доносе бодове. На основу тога, осам такмичара са највише бодова има прилику да наступи на Олимпијади и даћу све од себе да се укључим у борбу за једно од тих осам мјеста - поручио је Вуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана