PREDSTAVLjAMO: Luka Vuković, kandidat Karate saveza Republike Srpske: Uz televizor zavolio karate

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjAMO: Luka Vuković, kandidat Karate saveza Republike Srpske: Uz televizor zavolio karate

BIJELjINA - Jedan od najtalentovanijih i najboljih mladih sportista u Republici Srpskoj Luka Vuković prijedlog je Karate saveza RS za tradicionalnu akciju “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista RS.

Iako još nije napunio 19 godina, Luka je već navikao na mnogobrojne medalje i priznanja, ali kaže da je ovaj prijedlog Karate saveza, nešto posebno.

- Meni to mnogo znači, jer je vrednovan sav moj rad i svi uspjesi ostvareni ove godine. Ujedno, vidim i da ovo što ja radim neko prati i da ima svoj značaj. Inače, mene svaki poraz, kao i svaka osvojena medalja, tjeraju da još više i bolje radim, ali ovo je nešto posebno - kazao je Vuković.

Interesantno je kako je ovaj korpulentni maturant Srednje ekonomske škole u Bijeljini uopšte počeo da trenira karate.

- Imao sam nepunih pet godina i strašno sam volio da gledam filmove sa karate tematikom. Toliko sam volio karate da sam jednostavno natjerao oca da me jednog dana odvede na trening u Srpski soko. Svidjelo mi se ono što sam vidio, nastavio sam da treniram i nakon što sam savladao početni nivo, treneri su zaključili da imam talenta i da bih mogao da napravim karijeru. Kažu mi da tada i nisam bio najbolji, ali da sam ubjedljivo najviše trenirao - prisjetio se Luka svojih početaka.

Sa šest godina osvojio je svoj prvi pojas, žuti, a onda i sve ostale, jedan po jedan.

- Počeli su i prvi uspjesi, prvo na školskim takmičenjima, a onda su stizali i svi ostali. Za crni pojas položio sam već u 14. godini i nosilac sam prvi dan, a sada se spremam da napadnem i ostale, jedan po jedan - kategoričan je Vuković.

Kako sam kaže, 2018. godina je bila naznaka da će mu ova sezona biti najuspješnija do sada.

- Na Gran priju Slovačke, prošle godine, bio sam ubjedljivo najbolji i to je bila naznaka da ću ove sezone ostvariti mnogo bolje rezultate. Osvojio sam u Umagu, na Svjetskom kupu za mlađe seniore, bronzanu medalju u teškoj kategoriji, a isti uspjeh sam ponovio i u Antaliji, na Mediteranskom prvenstvu, takođe za mlađe seniore. Sada se spremam za Svjetsku seniorsku ligu, koja će se održati u martu naredne godine u Austriji. Biće to mnogo teža konkurencija, jer ću za protivnike imati mnogo starije i iskusnije borce, ali vjerujem da mogu da se umiješam u borbu za jednu od medalja - rekao je Vuković.

 

Olimpijada

Mladi karatista stavio je pred sebe veliki cilj, nastup na Ljetnim olimpijskim igrama.

- Propustio sam priliku da se plasiram na Olimpijadu u Tokiju, što i nije bio moj osnovni cilj. Ali, zato ću da ti sve od sebe da se 2024. godine nađem u Parizu. Da bih u tome uspio moram da osvojim nekoliko svjetskih liga, da donesem medalje sa velikih takmičenja koja donose bodove. Na osnovu toga, osam takmičara sa najviše bodova ima priliku da nastupi na Olimpijadi i daću sve od sebe da se uključim u borbu za jedno od tih osam mjesta - poručio je Vuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana