ПРЕДСТАВЉАМО: Душан Мачкић, кандидат Кајакашког савеза: Заузео 12. мјесто у Словенији

Милан Зубовић
ПРЕДСТАВЉАМО: Душан Мачкић, кандидат Кајакашког савеза: Заузео 12. мјесто у Словенији

БАЊАЛУКА - Први пут као приједлог Кајакашког савеза Републике Српске за традиционалну акцију “Гласа Српске” - “Избор десет најбољих спортиста РС” номинован је Душан Мачкић који је замијенио годинама неприкосновеног клупског колегу Дарка Савића.

 Момак који је рођен 30. новембра 2001. године раније је био међу перспективним спортистима, које бира и награђује Министарство породице, омладине и спорта у оквиру манифестације “Гласа Српске”, док му је ово нови искорак у каријери.

- Номинација мог матичног савеза много ми значи јер је то само по себи признање за рад и труд, односно да ме савез види као најбољег у протеклој години. Ипак, ова 2020. је била ужасна јер никада нисмо толико много тренирали, а тако мало се такмичили због добро познатих разлога. Имали смо само једну трку у сезони и то у словеначкој Осилници, гдје сам заузео 12. мјесто. И поред свега, то је нови подстрек за наставак тренирања јер ми је показао колико сам догурао - изјавио је Мачкић.

Тим пласманом био је само дјелимично задовољан, а много је разлога зашто није био боље пласиран на трци К1 спринт ЕЦА Еврокупа.

- Први разлог је недостатак финансијских средстава да неколико дана раније одем у Словенију и много боље се упознам са стазом. Тих неколико тренинга које сам одрадио није било довољно, направио сам неколико грешчица које су ме коштале много бољег пласмана - рекао је Мачкић.

Један од разлога је и тај што нема сталног тренера, већ већину ствари мора сам да савлада. Помоћ има од клупских колега из ККК Врбас међу којима је и Дарко Савић, најбољи спортиста Српске за 2018. годину.

- Са Дарком се одлично слажем и помаже ми савјетима јер је он већ много тога прошао па може да ми скрене пажњу на неке детаље које не бих уочио. Он је направио велике резултате, био најбољи спортиста Републике Српске, док је мој циљ да будем бољи од њега. Штета је што клуб не може да обезбиједи пет или шест тренера који би стално били са нама јер би нам то умногоме олакшало ствари. Надам се да ће се то промијенити у наредном периоду јер сви ми у клубу то заслужујемо. То би био један од великих корака напријед, њиме бисмо били у конкуренцији за медаље на различитим такмичењима - нагласио је Мачкић. 

Идућа сезона

До краја ове године неће бити такмичења, док Мачкића идуће очекују наступи на Европском и Свјетском првенству као и свјетском купу у Бањалуци.

- Припреме су већ почеле и надамо се да ће пандемија спласнути те да ћемо се вратити нормалним активностима. Поред ЕП и СП, посебан изазов за мене биће Свјетски куп у Бањалуци, што ће ми бити додатни мотив да направим што бољи резултат - нагласио је Мачкић који је уједно студент Факултета физичког васпитања и спорта у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана