PREDSTAVLjAMO: Dušan Mačkić, kandidat Kajakaškog saveza: Zauzeo 12. mjesto u Sloveniji

Milan Zubović
PREDSTAVLjAMO: Dušan Mačkić, kandidat Kajakaškog saveza: Zauzeo 12. mjesto u Sloveniji

BANjALUKA - Prvi put kao prijedlog Kajakaškog saveza Republike Srpske za tradicionalnu akciju “Glasa Srpske” - “Izbor deset najboljih sportista RS” nominovan je Dušan Mačkić koji je zamijenio godinama neprikosnovenog klupskog kolegu Darka Savića.

 Momak koji je rođen 30. novembra 2001. godine ranije je bio među perspektivnim sportistima, koje bira i nagrađuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta u okviru manifestacije “Glasa Srpske”, dok mu je ovo novi iskorak u karijeri.

- Nominacija mog matičnog saveza mnogo mi znači jer je to samo po sebi priznanje za rad i trud, odnosno da me savez vidi kao najboljeg u protekloj godini. Ipak, ova 2020. je bila užasna jer nikada nismo toliko mnogo trenirali, a tako malo se takmičili zbog dobro poznatih razloga. Imali smo samo jednu trku u sezoni i to u slovenačkoj Osilnici, gdje sam zauzeo 12. mjesto. I pored svega, to je novi podstrek za nastavak treniranja jer mi je pokazao koliko sam dogurao - izjavio je Mačkić.

Tim plasmanom bio je samo djelimično zadovoljan, a mnogo je razloga zašto nije bio bolje plasiran na trci K1 sprint ECA Evrokupa.

- Prvi razlog je nedostatak finansijskih sredstava da nekoliko dana ranije odem u Sloveniju i mnogo bolje se upoznam sa stazom. Tih nekoliko treninga koje sam odradio nije bilo dovoljno, napravio sam nekoliko greščica koje su me koštale mnogo boljeg plasmana - rekao je Mačkić.

Jedan od razloga je i taj što nema stalnog trenera, već većinu stvari mora sam da savlada. Pomoć ima od klupskih kolega iz KKK Vrbas među kojima je i Darko Savić, najbolji sportista Srpske za 2018. godinu.

- Sa Darkom se odlično slažem i pomaže mi savjetima jer je on već mnogo toga prošao pa može da mi skrene pažnju na neke detalje koje ne bih uočio. On je napravio velike rezultate, bio najbolji sportista Republike Srpske, dok je moj cilj da budem bolji od njega. Šteta je što klub ne može da obezbijedi pet ili šest trenera koji bi stalno bili sa nama jer bi nam to umnogome olakšalo stvari. Nadam se da će se to promijeniti u narednom periodu jer svi mi u klubu to zaslužujemo. To bi bio jedan od velikih koraka naprijed, njime bismo bili u konkurenciji za medalje na različitim takmičenjima - naglasio je Mačkić. 

Iduća sezona

Do kraja ove godine neće biti takmičenja, dok Mačkića iduće očekuju nastupi na Evropskom i Svjetskom prvenstvu kao i svjetskom kupu u Banjaluci.

- Pripreme su već počele i nadamo se da će pandemija splasnuti te da ćemo se vratiti normalnim aktivnostima. Pored EP i SP, poseban izazov za mene biće Svjetski kup u Banjaluci, što će mi biti dodatni motiv da napravim što bolji rezultat - naglasio je Mačkić koji je ujedno student Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana