ПРЕДСТАВЉАМО: Душан Мачкић, кандидат Кајакашког савеза Републике Српске: Испит живота сљедеће године

Дејан Кондић
ПРЕДСТАВЉАМО: Душан Мачкић, кандидат Кајакашког савеза Републике Српске: Испит живота сљедеће године

БАЊАЛУКА - Својевремено један од најталентованијих кајакаша, односно спортиста Српске, уопште Душан Мачкић спрема бум у наредној години.

Највећи испит и жеља му је медаља на Европском првенству за такмичаре до 23 године, које ће се у јулу одржати у Швајцарској. Мјесец дана касније очекује га и наступ на Свјетском првенству за сениоре у Шпанији.

- Након 2022. године и четвртог мјеста на Европском првенству у Бањалуци, гдје ми је медаља измакла за 0,03 секунде, идуће године имам поправни на ЕП до 23 године. Задао сам себи циљ да поправим тај резултат и да пробам у Српску донијети одличје са шампионата Старог континента. Исто тако и на Свјетском првенству за сениоре надам се добром резултату - истакао је Мачкић.

Идеалну увертиру за предстојећу годину Душан ће имати за нешто мање од мјесец дана, када га у Кини очекује својеврсни “кајакашки гренд слем”.

- Наступа се по позиву, дакле не може доћи било ко. Тамо ће бити 30 најбољих кајакаша из цијелог свијета. Велика је то част и обавеза за мене, да се покажем у најбољем могућем свјетлу - нагласио је Мачкић.

Што се тиче године на измаку, два резултата обиљежила су Душанову сезону. Заузео је прво мјесто на шампионату БиХ у Градишци у дисциплини К1 500 метара на мирним водама, а заузео је и другу позицију на Европском купу на дивљим водама у дисциплини К1 спринт.

- Као најбољи резултат на државном првенству у олимпијској дисциплини, К1 500 метара је нешто што ме је ове године обиљежило, а исто не смијем да заборавим друго мјесто на Европском купу за сениоре у Македонији, исто резултат вриједан пажње. Трка је била непосредно прије СП и једноставно трка за коју смо имали висока очекивања и прво мјесто ми је измакло за 0,12 секунди, што је мала разлика. Ирац ме је побиједио - рекао је Мачкић.

Чешка

Признаје Душан да остаје жал за бољим резултатом на Свјетском првенству у чешким Буђевицама, гдје је заузео 15. мјесто.

- Имао сам велика очекивања, спремао се, тренирао цијелу годину за ту трку, након што сам у квалификацијама изборио седмо мјесто у некој не баш најбољој изведби са моје стране, да тако кажем. У финалу сам очекивао нешто бољи резултат, али ето. То је свјетска сцена па мало и неискуство али и сплет неких других околности утицали су да не одрадим најбоље финале - био сам 15, што је на Свјетском првенству, по мом мишљењу, исто добар резултат - констатовао је Мачкић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана