PREDSTAVLjAMO: Dušan Mačkić, kandidat Kajakaškog saveza Republike Srpske: Ispit života sljedeće godine

Dejan Kondić
PREDSTAVLjAMO: Dušan Mačkić, kandidat Kajakaškog saveza Republike Srpske: Ispit života sljedeće godine

BANjALUKA - Svojevremeno jedan od najtalentovanijih kajakaša, odnosno sportista Srpske, uopšte Dušan Mačkić sprema bum u narednoj godini.

Najveći ispit i želja mu je medalja na Evropskom prvenstvu za takmičare do 23 godine, koje će se u julu održati u Švajcarskoj. Mjesec dana kasnije očekuje ga i nastup na Svjetskom prvenstvu za seniore u Španiji.

- Nakon 2022. godine i četvrtog mjesta na Evropskom prvenstvu u Banjaluci, gdje mi je medalja izmakla za 0,03 sekunde, iduće godine imam popravni na EP do 23 godine. Zadao sam sebi cilj da popravim taj rezultat i da probam u Srpsku donijeti odličje sa šampionata Starog kontinenta. Isto tako i na Svjetskom prvenstvu za seniore nadam se dobrom rezultatu - istakao je Mačkić.

Idealnu uvertiru za predstojeću godinu Dušan će imati za nešto manje od mjesec dana, kada ga u Kini očekuje svojevrsni “kajakaški grend slem”.

- Nastupa se po pozivu, dakle ne može doći bilo ko. Tamo će biti 30 najboljih kajakaša iz cijelog svijeta. Velika je to čast i obaveza za mene, da se pokažem u najboljem mogućem svjetlu - naglasio je Mačkić.

Što se tiče godine na izmaku, dva rezultata obilježila su Dušanovu sezonu. Zauzeo je prvo mjesto na šampionatu BiH u Gradišci u disciplini K1 500 metara na mirnim vodama, a zauzeo je i drugu poziciju na Evropskom kupu na divljim vodama u disciplini K1 sprint.

- Kao najbolji rezultat na državnom prvenstvu u olimpijskoj disciplini, K1 500 metara je nešto što me je ove godine obilježilo, a isto ne smijem da zaboravim drugo mjesto na Evropskom kupu za seniore u Makedoniji, isto rezultat vrijedan pažnje. Trka je bila neposredno prije SP i jednostavno trka za koju smo imali visoka očekivanja i prvo mjesto mi je izmaklo za 0,12 sekundi, što je mala razlika. Irac me je pobijedio - rekao je Mačkić.

Češka

Priznaje Dušan da ostaje žal za boljim rezultatom na Svjetskom prvenstvu u češkim Buđevicama, gdje je zauzeo 15. mjesto.

- Imao sam velika očekivanja, spremao se, trenirao cijelu godinu za tu trku, nakon što sam u kvalifikacijama izborio sedmo mjesto u nekoj ne baš najboljoj izvedbi sa moje strane, da tako kažem. U finalu sam očekivao nešto bolji rezultat, ali eto. To je svjetska scena pa malo i neiskustvo ali i splet nekih drugih okolnosti uticali su da ne odradim najbolje finale - bio sam 15, što je na Svjetskom prvenstvu, po mom mišljenju, isto dobar rezultat - konstatovao je Mačkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana