ПРЕДСТАВЉАМО: Драган Бабић, кандидат Рафтинг савеза Републике Српске: Сија медаља са Еврокупа

Синиша Котараш
ПРЕДСТАВЉАМО: Драган Бабић, кандидат Рафтинг савеза Републике Српске: Сија медаља са Еврокупа

БАЊАЛУКА - Већ четири године Драган Бабић је без премца када је у питању рафтинг у Републици Српској па је и ове године, баш као и три претходне, кандидат Рафтинг савеза РС у традиционалној акцији “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста РС.

Иако је и рафтинг, као и сви остали спортови, морао да откаже доста такмичења, ипак је одржано неколико на којима је члан Рафтинг клуба Дајак клуб, остварио изванредне резултате.

Крајем септембра на отвореном првенству БиХ одржаном у Фочи, на ријеци Тари, освојио је прво мјесто у дисциплинама спринт, хед ту хед, слалом и спуст, као и убједљиво прво мјесто у екипној конкуренцији. Исти успјех остварио је почетком октобра на Еврокупу Србија у Краљеву, на ријеци Ибар, те седам дана касније и на отвореном првенству Србије у Бродареву, на ријеци Лим. Уз то, Дајак клуб је освојио прво мјесто у генералном пласману Еврокупа што је било довољно да поново буде кандидат за најбољег спортисту Републике Српске.

- Сваке године сам у конкуренцији и заиста сам поносан на то, поготово што сам 2018. године освојио десето мјесто. Мислим да је већ сам приједлог Савеза велико признање, а све остало је додатна награда. Прије тога, 2015. године био сам и најбољи спортиста града Бањалуке - истакао је Бабић.

Рафтингаши из Српске имали су у протеклој години велике планове, али су морали да их, због пандемије вируса корона, одгоде за нека боља времена.

- На нашу жалост отказана су сва такмичења Еврокупа у првом дијелу сезоне, као и Европско првенство почетком јула у Чешкој те Свјетско првенство заказано за почетак августа у Кини. Надам се да ће ова два велика првенства ипак бити одржана наредне године и за то се увелико припремамо - казао је Бабић.

Када су у питању планови за наредну годину, има их много, а све је ипак условљено пандемијом вируса корона.

- Бањалука ће 2022. године бити домаћин Свјетског првенства. Током јуна или јула у кањону Врбаса биће одржан Свјетски куп, као његова генерална проба, што је већ увелико постала пракса. У склопу тог такмичења одржаћемо и традиционални Меморијал “Бранка Штулић” на којем су своје учешће најавиле све европске репрезентације, као и Бразил и Јапан, двије најбоље свјетске репрезентације и једина два професионална тима у овом спорту. Наравно, ту су и наступи на Европском и Свјетском првенству, као и још неке квалитетне међународне трке - додао је Бабић.

Стопама оца и стрица

Својевремено су Драганов отац и стриц, Зоран и Горан Бабић, били сјајни кануисти на дивљим водама у категорији Ц2 и годинама су, заједно са Златаном Ибрахимбеговићем, били чланови репрезентације Југославије.

- Одрастао сам на Врбасу, а њих двојица су ми пренијели ту љубав према води. На почетку сам се и ја такмичио у кануу, прво у једносједу, а послије и у двосједу и са Игором Кузмановићем сам 2012. године освојио друго мјесто у Ц2 категорији на Свјетском купу што је и данас највећи успјех у цијелој БиХ - истакао је Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана