PREDSTAVLjAMO: Dragan Babić, kandidat Rafting saveza Republike Srpske: Sija medalja sa Evrokupa

Siniša Kotaraš
PREDSTAVLjAMO: Dragan Babić, kandidat Rafting saveza Republike Srpske: Sija medalja sa Evrokupa

BANjALUKA - Već četiri godine Dragan Babić je bez premca kada je u pitanju rafting u Republici Srpskoj pa je i ove godine, baš kao i tri prethodne, kandidat Rafting saveza RS u tradicionalnoj akciji “Glasa Srpske” Izbor deset najboljih sportista RS.

Iako je i rafting, kao i svi ostali sportovi, morao da otkaže dosta takmičenja, ipak je održano nekoliko na kojima je član Rafting kluba Dajak klub, ostvario izvanredne rezultate.

Krajem septembra na otvorenom prvenstvu BiH održanom u Foči, na rijeci Tari, osvojio je prvo mjesto u disciplinama sprint, hed tu hed, slalom i spust, kao i ubjedljivo prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji. Isti uspjeh ostvario je početkom oktobra na Evrokupu Srbija u Kraljevu, na rijeci Ibar, te sedam dana kasnije i na otvorenom prvenstvu Srbije u Brodarevu, na rijeci Lim. Uz to, Dajak klub je osvojio prvo mjesto u generalnom plasmanu Evrokupa što je bilo dovoljno da ponovo bude kandidat za najboljeg sportistu Republike Srpske.

- Svake godine sam u konkurenciji i zaista sam ponosan na to, pogotovo što sam 2018. godine osvojio deseto mjesto. Mislim da je već sam prijedlog Saveza veliko priznanje, a sve ostalo je dodatna nagrada. Prije toga, 2015. godine bio sam i najbolji sportista grada Banjaluke - istakao je Babić.

Raftingaši iz Srpske imali su u protekloj godini velike planove, ali su morali da ih, zbog pandemije virusa korona, odgode za neka bolja vremena.

- Na našu žalost otkazana su sva takmičenja Evrokupa u prvom dijelu sezone, kao i Evropsko prvenstvo početkom jula u Češkoj te Svjetsko prvenstvo zakazano za početak avgusta u Kini. Nadam se da će ova dva velika prvenstva ipak biti održana naredne godine i za to se uveliko pripremamo - kazao je Babić.

Kada su u pitanju planovi za narednu godinu, ima ih mnogo, a sve je ipak uslovljeno pandemijom virusa korona.

- Banjaluka će 2022. godine biti domaćin Svjetskog prvenstva. Tokom juna ili jula u kanjonu Vrbasa biće održan Svjetski kup, kao njegova generalna proba, što je već uveliko postala praksa. U sklopu tog takmičenja održaćemo i tradicionalni Memorijal “Branka Štulić” na kojem su svoje učešće najavile sve evropske reprezentacije, kao i Brazil i Japan, dvije najbolje svjetske reprezentacije i jedina dva profesionalna tima u ovom sportu. Naravno, tu su i nastupi na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, kao i još neke kvalitetne međunarodne trke - dodao je Babić.

Stopama oca i strica

Svojevremeno su Draganov otac i stric, Zoran i Goran Babić, bili sjajni kanuisti na divljim vodama u kategoriji C2 i godinama su, zajedno sa Zlatanom Ibrahimbegovićem, bili članovi reprezentacije Jugoslavije.

- Odrastao sam na Vrbasu, a njih dvojica su mi prenijeli tu ljubav prema vodi. Na početku sam se i ja takmičio u kanuu, prvo u jednosjedu, a poslije i u dvosjedu i sa Igorom Kuzmanovićem sam 2012. godine osvojio drugo mjesto u C2 kategoriji na Svjetskom kupu što je i danas najveći uspjeh u cijeloj BiH - istakao je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana