ПРЕДСТАВЉАМО Далибор Стојановић, кандидат Шаховског савеза Републике Српске: Бранио боје пет клубова

Дарко Пашагић
ПРЕДСТАВЉАМО Далибор Стојановић, кандидат Шаховског савеза Републике Српске: Бранио боје пет клубова

БИЈЕЉИНА - Велемајстор Далибор Стојановић послије дугог низа година поново је кандидат Шаховског савеза Републике Српске за Избор десет најбољих спортиста РС.

Остаће забиљежено да је у години на измаку шахиста из Бијељине бранио боје чак пет клубова. Играо је Прву лигу Републике Српске са Шаховским клубом “Светозар Глигорић” из Бијељине, Премијер лигу БиХ са Сарајевом, Лигу Србије са суботичким Спартаком, Лигу Македоније са Охридом и њемачку Бундеслигу са Дегендорфом.

- На домаћој сцени сам са матичним клубом из Бијељине освојио треће мјесто, а имао сам и најбољи резултат на првој табли. Са Сарајевом са био четврти уз најбољи резултат на трећој табли. Медаља ми је измакла и у Србији и у Македонији, јер су на крају лиге Спартак, односно Охрид били четврти. Једино разочарење био је наступ за Дегендорф, који је испао из Бундеслиге - нагласио је Стојановић и додао да у једној години може наступати за више клубова, а једино је битно да се не поклапају датуми мечева.

На шаховској сцени Републике Српске био је неприкосновен.

- Прије неколико дана завршено је сениорско првенство Републике Српске у стандардном шаху гдје сам у конкуренцији седамдесетак такмичара освојио прво мјесто са 5,5 поена из седам кола по швајцарском систему. Актуелни сам шампион Српске и у убрзаном и у брзопотезном шаху, али то је за 2022. годину, јер ће првенства за 2023. бити одржана тек за Дан Републике, 9. јануара наредне године у Бањалуци - наставио је Стојановић.

Освајао је и ове године бројне викенд турнире, али је изузетно поносан на прво мјесто освојено на смотри у Србији.

- Био сам најбољи на другом међународном турниру “Аранђеловац 2023”, који је одржан почетком августа. На њему је наступило 80 шахиста из 12 земаља међу којима чак 11 велемајстора. Играло се девет кола по швајцарском систему, а турнир сам завршио са седам поена и то без пораза. Остварио сам пет побједа и четири ремија - додао је Стојановић, коме је ово чак шести пут да је кандидат ШС РС, али се никада није нашао међу десет најбољих.

Рејтинг листа

Далибор Стојановић, који има титулу велемајстора од 2012. године, што је највеће шаховско звање тренутно има 2.453 поена. Налази се на петом мјесту по рејтингу од свих шахиста из БиХ. Испред њега су само велемајстори Борки Предојевић (2.569 поена), Предраг Николић (2.531), Ибро Шарић (2.520) и интернационални мајстор Бојан Максимовић (2.497 поена).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана