PREDSTAVLjAMO Dalibor Stojanović, kandidat Šahovskog saveza Republike Srpske: Branio boje pet klubova

Darko Pašagić
PREDSTAVLjAMO Dalibor Stojanović, kandidat Šahovskog saveza Republike Srpske: Branio boje pet klubova

BIJELjINA - Velemajstor Dalibor Stojanović poslije dugog niza godina ponovo je kandidat Šahovskog saveza Republike Srpske za Izbor deset najboljih sportista RS.

Ostaće zabilježeno da je u godini na izmaku šahista iz Bijeljine branio boje čak pet klubova. Igrao je Prvu ligu Republike Srpske sa Šahovskim klubom “Svetozar Gligorić” iz Bijeljine, Premijer ligu BiH sa Sarajevom, Ligu Srbije sa subotičkim Spartakom, Ligu Makedonije sa Ohridom i njemačku Bundesligu sa Degendorfom.

- Na domaćoj sceni sam sa matičnim klubom iz Bijeljine osvojio treće mjesto, a imao sam i najbolji rezultat na prvoj tabli. Sa Sarajevom sa bio četvrti uz najbolji rezultat na trećoj tabli. Medalja mi je izmakla i u Srbiji i u Makedoniji, jer su na kraju lige Spartak, odnosno Ohrid bili četvrti. Jedino razočarenje bio je nastup za Degendorf, koji je ispao iz Bundeslige - naglasio je Stojanović i dodao da u jednoj godini može nastupati za više klubova, a jedino je bitno da se ne poklapaju datumi mečeva.

Na šahovskoj sceni Republike Srpske bio je neprikosnoven.

- Prije nekoliko dana završeno je seniorsko prvenstvo Republike Srpske u standardnom šahu gdje sam u konkurenciji sedamdesetak takmičara osvojio prvo mjesto sa 5,5 poena iz sedam kola po švajcarskom sistemu. Aktuelni sam šampion Srpske i u ubrzanom i u brzopoteznom šahu, ali to je za 2022. godinu, jer će prvenstva za 2023. biti održana tek za Dan Republike, 9. januara naredne godine u Banjaluci - nastavio je Stojanović.

Osvajao je i ove godine brojne vikend turnire, ali je izuzetno ponosan na prvo mjesto osvojeno na smotri u Srbiji.

- Bio sam najbolji na drugom međunarodnom turniru “Aranđelovac 2023”, koji je održan početkom avgusta. Na njemu je nastupilo 80 šahista iz 12 zemalja među kojima čak 11 velemajstora. Igralo se devet kola po švajcarskom sistemu, a turnir sam završio sa sedam poena i to bez poraza. Ostvario sam pet pobjeda i četiri remija - dodao je Stojanović, kome je ovo čak šesti put da je kandidat ŠS RS, ali se nikada nije našao među deset najboljih.

Rejting lista

Dalibor Stojanović, koji ima titulu velemajstora od 2012. godine, što je najveće šahovsko zvanje trenutno ima 2.453 poena. Nalazi se na petom mjestu po rejtingu od svih šahista iz BiH. Ispred njega su samo velemajstori Borki Predojević (2.569 poena), Predrag Nikolić (2.531), Ibro Šarić (2.520) i internacionalni majstor Bojan Maksimović (2.497 poena).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana