ПРЕДСТАВЉАМО Божидар Вучуревић, кандидат Џудо савеза Републике Српске: Париз и даље достижан

Дарко Пашагић
ПРЕДСТАВЉАМО Божидар Вучуревић, кандидат Џудо савеза Републике Српске: Париз и даље достижан

БАЊАЛУКА – Члан Џудо клуба Леотар из Требиња Божидар Вучуревић већ четврту годину заредом предложен је од матичног савеза као кандидат за Избор десет најбољих спортиста Републике Српске.

У избору за 2020. годину нашао се на деветом мјесту, годину дана касније није био у одабраном друштву, да би на прошлом избору био трећи. Нада се да ће се и овог пута наћи међу десет најбољих.

- Иза мене је релативно успјешна година у којој сам отишао у вишу категорију. Наиме, до тада сам наступао у категорији до 81, а од почетка ове године радим мечеве до 90 килограма. Због тога су ми на почетку 2023. брисани раније освојени бодови за олимпијску норму, али сам успио да опет сакупим 240 и још се надам да могу изборити визу за Париз – истакао је Вучуревић, који ће наредног викенда наступати за Партизан из Кикинде у Лиги шампиона.

Година је почела успјешно, јер је освојио Европски куп који је одржан у Палама.

- Нажалост, ти се бодови не рачунају за олимпијску норму, већ само за европску рејтинг-листу. То освајање првог мјеста у Палама позиционирало ме је на пету позицију на Старом континенту. Бодове за олимпијску норму освајао сам на Гран прију у Бечу и Гран прију у Загребу. На оба турнира сам био девети што ми је донијело по 120 поена. На почетку сваке наредне године ти се бодови полове тако да ћу у 2024. ући са 120 бодова. До Олимпијских игара биће још четири грен слем турнира, а побједа на сваком од њих носи 700 бодова, а за Париз је довољно и 500. Надам се да ћу успјети да одем на неке од њих и да ћу заблистати. Највећи проблем за одлазак су финансије, јер је први у Португалији, други у Турској и трећи у Мексику, а још се не зна гдје ће бити четврти – рекао је Вучуревић, који је освојио и пето мјесто на Европском купу у Софији.

Заблистао је на првенству Балкана у Турској.

- Имао сам три меча, а у том трећем сам у финалу побиједио домаћег представника и окитио се златном медаљом. У екипној конкуренцији БиХ је била трећа, а ја сам добио све мечеве у својој категорији. Наступао сам и на екипном универзитетском првенству Европе, гдје је БиХ била трећа – додао је Вучуревић, који је ове године био неприкосновен на домаћој сцени.

Факултет

Божидар Вучуревић већ четврту годину живи у Бањалуци гдје студира. Интересантно је да је овај 22-годишњак истовремено покушава да заврши два факултета. Тренутно је на трећој години Факултета безбједносних наука, али и на првој години Факултета за безбједност и заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана