PREDSTAVLjAMO Božidar Vučurević, kandidat Džudo saveza Republike Srpske: Pariz i dalje dostižan

Darko Pašagić
PREDSTAVLjAMO Božidar Vučurević, kandidat Džudo saveza Republike Srpske: Pariz i dalje dostižan

BANjALUKA – Član Džudo kluba Leotar iz Trebinja Božidar Vučurević već četvrtu godinu zaredom predložen je od matičnog saveza kao kandidat za Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske.

U izboru za 2020. godinu našao se na devetom mjestu, godinu dana kasnije nije bio u odabranom društvu, da bi na prošlom izboru bio treći. Nada se da će se i ovog puta naći među deset najboljih.

- Iza mene je relativno uspješna godina u kojoj sam otišao u višu kategoriju. Naime, do tada sam nastupao u kategoriji do 81, a od početka ove godine radim mečeve do 90 kilograma. Zbog toga su mi na početku 2023. brisani ranije osvojeni bodovi za olimpijsku normu, ali sam uspio da opet sakupim 240 i još se nadam da mogu izboriti vizu za Pariz – istakao je Vučurević, koji će narednog vikenda nastupati za Partizan iz Kikinde u Ligi šampiona.

Godina je počela uspješno, jer je osvojio Evropski kup koji je održan u Palama.

- Nažalost, ti se bodovi ne računaju za olimpijsku normu, već samo za evropsku rejting-listu. To osvajanje prvog mjesta u Palama pozicioniralo me je na petu poziciju na Starom kontinentu. Bodove za olimpijsku normu osvajao sam na Gran priju u Beču i Gran priju u Zagrebu. Na oba turnira sam bio deveti što mi je donijelo po 120 poena. Na početku svake naredne godine ti se bodovi polove tako da ću u 2024. ući sa 120 bodova. Do Olimpijskih igara biće još četiri gren slem turnira, a pobjeda na svakom od njih nosi 700 bodova, a za Pariz je dovoljno i 500. Nadam se da ću uspjeti da odem na neke od njih i da ću zablistati. Najveći problem za odlazak su finansije, jer je prvi u Portugaliji, drugi u Turskoj i treći u Meksiku, a još se ne zna gdje će biti četvrti – rekao je Vučurević, koji je osvojio i peto mjesto na Evropskom kupu u Sofiji.

Zablistao je na prvenstvu Balkana u Turskoj.

- Imao sam tri meča, a u tom trećem sam u finalu pobijedio domaćeg predstavnika i okitio se zlatnom medaljom. U ekipnoj konkurenciji BiH je bila treća, a ja sam dobio sve mečeve u svojoj kategoriji. Nastupao sam i na ekipnom univerzitetskom prvenstvu Evrope, gdje je BiH bila treća – dodao je Vučurević, koji je ove godine bio neprikosnoven na domaćoj sceni.

Fakultet

Božidar Vučurević već četvrtu godinu živi u Banjaluci gdje studira. Interesantno je da je ovaj 22-godišnjak istovremeno pokušava da završi dva fakulteta. Trenutno je na trećoj godini Fakulteta bezbjednosnih nauka, ali i na prvoj godini Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana