ПРЕДСТАВЉАМО: Бивши џудиста Леотара без премца у изборима најбољих спортиста Српске: Мрдић девет пута међу одабранима

Дарко Пашагић
ПРЕДСТАВЉАМО: Бивши џудиста Леотара без премца у изборима најбољих спортиста Српске: Мрдић девет пута међу одабранима

ТРЕБИЊЕ - Некадашњи прослављени џудиста требињског Леотара Митар Мрдић имао је част да чак девет пута буде међу десет најбољих спортиста Републике Српске и то му је заслужено донијело прво мјесто на вјечној листи РС са 59 освојених бодова.

Дуги низ година примат је држао некадашњи свјетски и европски, аматерски и професионални првак, кик-боксер Драженко Нинић са 51 бодом, али га је Мрдић претекао 2015. године, када је освојио шесто мјесто, а онда је наредне био четврти, што га је још више одмакло од најближих пратилаца. Прије тога се још седам пута појавио на листи. Први пут Мрдић је био међу десет најбољих спортиста Републике Српске 2003. године, када је освојио седмо мјесто, да би већ 2004. био други. Потом је био четврти (2006), осми (2007), први (2008), трећи (2010) и пети (2014. године).

- Сваког избора на којем сам се нашао међу одабраним спортистима ћу се сјећати док сам жив. Ипак, најљепши је био онај 2008. године, када сам проглашен побједником ове традиционалне акције. Само једне године нисам успио због припрема да дођем на завршну свечаност, али могу да кажем да сам сваки пут био одушевљен, не само што сам међу најбољима, већ и ентузијазмом људи из “Гласа Српске” који припремају ову манифестацију. Треба им одати велико признање за сав труд, али и што су успјели да сачувају традицију дугу 66 година - нагласио је Мрдић.

Освојио је чак десет титула првака Балкана у свим узрасним категоријама, а годинама је био неприкосновен у Републици Српској и БиХ.

- Први пут сам био најбољи 1998. године у конкуренцији старијих пионира, а посљедњи 2016. као сениор и послије тога сам се повукао са татамија. Био сам и студентски првак Европе, седми сениор на Старом континенту, побјеђивао најбоље свјетске такмичаре. Међутим, нисам успио да то све заједно спојим на једном великом такмичењу и остаје жал за европском и свјетском, па можда чак и олимпијском медаљом. Ипак, морам бити поносан на све што сам остварио. Посебан бонус је што сам за све те године упознао много сјајне спортисте и то не само у џуду - наставио је Мрдић.

Имао је поруку за младе који тек почињу да се баве спортом.

- Не смију ни да помисле да одустану на првој препреци. Морају да наставе са још јачим и мукотрпнијим радом. Све ће то кад-тад доћи на наплату и биће награђени за све своје одрицање, труд и зној - додао је Мрдић.

Тренер

Мрдић је по окончању каријере остао вјеран спорту на татамију. Поред својих професионалних обавеза у Градској управи Требиња, гдје је запослен као самостални стручни сарадник за спорт и физичку културу, ради као тренер у Џудо клубу Леотар.

- Наш клуб је одувијек био расадник талената и годинама међу кандидатима за Избор десет најбољих спортиста имамо наше такмичаре. Тако је и ове године и надам се да ће се Божидар Вучуревић, који је имао одличне резултате у 2019. години, наћи у одабраном друштву - рекао је Мрдић, који је докторирао  на Факултету за физичко васпитање и спорт у Источном Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана