PREDSTAVLjAMO: Bivši džudista Leotara bez premca u izborima najboljih sportista Srpske: Mrdić devet puta među odabranima

Darko Pašagić
PREDSTAVLjAMO: Bivši džudista Leotara bez premca u izborima najboljih sportista Srpske: Mrdić devet puta među odabranima

TREBINjE - Nekadašnji proslavljeni džudista trebinjskog Leotara Mitar Mrdić imao je čast da čak devet puta bude među deset najboljih sportista Republike Srpske i to mu je zasluženo donijelo prvo mjesto na vječnoj listi RS sa 59 osvojenih bodova.

Dugi niz godina primat je držao nekadašnji svjetski i evropski, amaterski i profesionalni prvak, kik-bokser Draženko Ninić sa 51 bodom, ali ga je Mrdić pretekao 2015. godine, kada je osvojio šesto mjesto, a onda je naredne bio četvrti, što ga je još više odmaklo od najbližih pratilaca. Prije toga se još sedam puta pojavio na listi. Prvi put Mrdić je bio među deset najboljih sportista Republike Srpske 2003. godine, kada je osvojio sedmo mjesto, da bi već 2004. bio drugi. Potom je bio četvrti (2006), osmi (2007), prvi (2008), treći (2010) i peti (2014. godine).

- Svakog izbora na kojem sam se našao među odabranim sportistima ću se sjećati dok sam živ. Ipak, najljepši je bio onaj 2008. godine, kada sam proglašen pobjednikom ove tradicionalne akcije. Samo jedne godine nisam uspio zbog priprema da dođem na završnu svečanost, ali mogu da kažem da sam svaki put bio oduševljen, ne samo što sam među najboljima, već i entuzijazmom ljudi iz “Glasa Srpske” koji pripremaju ovu manifestaciju. Treba im odati veliko priznanje za sav trud, ali i što su uspjeli da sačuvaju tradiciju dugu 66 godina - naglasio je Mrdić.

Osvojio je čak deset titula prvaka Balkana u svim uzrasnim kategorijama, a godinama je bio neprikosnoven u Republici Srpskoj i BiH.

- Prvi put sam bio najbolji 1998. godine u konkurenciji starijih pionira, a posljednji 2016. kao senior i poslije toga sam se povukao sa tatamija. Bio sam i studentski prvak Evrope, sedmi senior na Starom kontinentu, pobjeđivao najbolje svjetske takmičare. Međutim, nisam uspio da to sve zajedno spojim na jednom velikom takmičenju i ostaje žal za evropskom i svjetskom, pa možda čak i olimpijskom medaljom. Ipak, moram biti ponosan na sve što sam ostvario. Poseban bonus je što sam za sve te godine upoznao mnogo sjajne sportiste i to ne samo u džudu - nastavio je Mrdić.

Imao je poruku za mlade koji tek počinju da se bave sportom.

- Ne smiju ni da pomisle da odustanu na prvoj prepreci. Moraju da nastave sa još jačim i mukotrpnijim radom. Sve će to kad-tad doći na naplatu i biće nagrađeni za sve svoje odricanje, trud i znoj - dodao je Mrdić.

Trener

Mrdić je po okončanju karijere ostao vjeran sportu na tatamiju. Pored svojih profesionalnih obaveza u Gradskoj upravi Trebinja, gdje je zaposlen kao samostalni stručni saradnik za sport i fizičku kulturu, radi kao trener u Džudo klubu Leotar.

- Naš klub je oduvijek bio rasadnik talenata i godinama među kandidatima za Izbor deset najboljih sportista imamo naše takmičare. Tako je i ove godine i nadam se da će se Božidar Vučurević, koji je imao odlične rezultate u 2019. godini, naći u odabranom društvu - rekao je Mrdić, koji je doktorirao  na Fakultetu za fizičko vaspitanje i sport u Istočnom Sarajevu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana