Маљковић на челу жирија изборa најбољих спортиста Републике Српске

Милан Зубовић
Маљковић на челу жирија изборa најбољих спортиста Републике Српске

БАЊАЛУКА - Легендарни српски кошаркашки тренер Божидар Маљковић биће предсједник стручног жирија 69. Избора десет најбољих спортиста Републике Српске.

Маљковић је предсједник Олимпијског комитета Србије, а ту функцију обавља од 2017. године, док је пет година раније окончао богату тренерску каријеру. Рођен је у Оточцу 1952. и са 19 година постао је тренер београдског Ушћа да би потом водио млади тим Црвене звезде и био асистент у београдском Радничком. Управо је у тиму са Црвеног крста 1980. добио први самостални ангажман, а послије тога водио Лифам из Старе Пазове и био асистент Ранку Жеравици у Звезди. Тренер Југопластике постао је 1986. године и са њом два пута био шампион Европе (1989, 1990), потом са Лиможом 1993. и Панатинаикосом 1996. године, када је освојио и ФИБА интернационални куп. Још је водио Барселону, ПСЖ Расинг, Уникаху, Реал Мадрид, Тау Керамику, Локомотив Кубањ и Цедевиту. Три пута је био шампион Југославије, два пута Француске, једном Шпаније, док у ризници трофеја има шпански, грчки у француски куп. Освојио је некадашњи Куп Радивоја Кораћа.

Свечана манифестација биће одржана 12. децембра у Банском двору уз директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске, а поред Маљковића, жири броји још осам чланова. Први пут чланови жирија биће прослављени рукометаш Борца који је тренер ОРК Бањалука Бојан Унчанин, легендарна кошаркашица Младог Крајишника Александра Мушић те славни кик-боксер Драженко Нинић, који је 2002. и 2003. године био најбољи спортиста Републике Српске. Ту су још помоћник министра за спорт Марио Ђуран, уредник спортске редакције “Гласа Српске” Дарко Драгичевић и члан исте редакције Милан Зубовић, уредник спортске редакције РТРС-а Драган Новаковић те уредник спортске редакције “Независних новина” Горан Караћ. Планирано је да буду три сједнице жирија, а прва ће бити одржана данас. На њој ће чланови овог стручног тијела верификовати приједлоге које су послали струковни савези. На другој сједници планирано да је листа буде скраћена на десет имена, а њихов коначан пласман од првог до десетог мјеста биће установљен на сам дан манифестације.

- Поносни смо што је једно велико име на челу жирија, јер даје додатну вриједност самој манифестацији. Сви врло добро знамо шта је све Божидар Маљковић урадио за српску, европску и свјетску кошарку, тако да ће нам бити част да сарађујемо - изјавио је уредник спортске редакције “Гласа” Дарко Драгичевић.

Он је навео да се креће у завршну фазу Избора десет најбољих спортиста Републике Српске.

- Добар дио посла већ смо обавили, савези су послали приједлоге и сада почињемо да “важемо” успјехе наших спортиста. Прва сједница обично је најлакша, док су друга и трећа знатно теже, када будемо вијећали ко је постигао бољи резултат у години на измаку. Има доста добрих резултата и већ сада је јасно да ћемо бити на великом искушењу - додао је Драгичевић.

Остале награде

На завршној манифестацији биће додијељено још десет награда, признања и плакета и то у категоријама: најбољи спортиста из Републике Српске, најбољи тренер, амбасадор спорта РС, плакета за специјалне и паралелне везе Републике Српске и Србије, плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта, најбољи спортски догађај године, плакета за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту, плакета за спортски подухват године, плакета постхумно и Златно перо “Лимун Папић” као награда најбољем спортском новинару Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана