Maljković na čelu žirija izbora najboljih sportista Republike Srpske

Milan Zubović
Maljković na čelu žirija izbora najboljih sportista Republike Srpske

BANjALUKA - Legendarni srpski košarkaški trener Božidar Maljković biće predsjednik stručnog žirija 69. Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske.

Maljković je predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije, a tu funkciju obavlja od 2017. godine, dok je pet godina ranije okončao bogatu trenersku karijeru. Rođen je u Otočcu 1952. i sa 19 godina postao je trener beogradskog Ušća da bi potom vodio mladi tim Crvene zvezde i bio asistent u beogradskom Radničkom. Upravo je u timu sa Crvenog krsta 1980. dobio prvi samostalni angažman, a poslije toga vodio Lifam iz Stare Pazove i bio asistent Ranku Žeravici u Zvezdi. Trener Jugoplastike postao je 1986. godine i sa njom dva puta bio šampion Evrope (1989, 1990), potom sa Limožom 1993. i Panatinaikosom 1996. godine, kada je osvojio i FIBA internacionalni kup. Još je vodio Barselonu, PSŽ Rasing, Unikahu, Real Madrid, Tau Keramiku, Lokomotiv Kubanj i Cedevitu. Tri puta je bio šampion Jugoslavije, dva puta Francuske, jednom Španije, dok u riznici trofeja ima španski, grčki u francuski kup. Osvojio je nekadašnji Kup Radivoja Koraća.

Svečana manifestacija biće održana 12. decembra u Banskom dvoru uz direktan prenos na Radio-televiziji Republike Srpske, a pored Maljkovića, žiri broji još osam članova. Prvi put članovi žirija biće proslavljeni rukometaš Borca koji je trener ORK Banjaluka Bojan Unčanin, legendarna košarkašica Mladog Krajišnika Aleksandra Mušić te slavni kik-bokser Draženko Ninić, koji je 2002. i 2003. godine bio najbolji sportista Republike Srpske. Tu su još pomoćnik ministra za sport Mario Đuran, urednik sportske redakcije “Glasa Srpske” Darko Dragičević i član iste redakcije Milan Zubović, urednik sportske redakcije RTRS-a Dragan Novaković te urednik sportske redakcije “Nezavisnih novina” Goran Karać. Planirano je da budu tri sjednice žirija, a prva će biti održana danas. Na njoj će članovi ovog stručnog tijela verifikovati prijedloge koje su poslali strukovni savezi. Na drugoj sjednici planirano da je lista bude skraćena na deset imena, a njihov konačan plasman od prvog do desetog mjesta biće ustanovljen na sam dan manifestacije.

- Ponosni smo što je jedno veliko ime na čelu žirija, jer daje dodatnu vrijednost samoj manifestaciji. Svi vrlo dobro znamo šta je sve Božidar Maljković uradio za srpsku, evropsku i svjetsku košarku, tako da će nam biti čast da sarađujemo - izjavio je urednik sportske redakcije “Glasa” Darko Dragičević.

On je naveo da se kreće u završnu fazu Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske.

- Dobar dio posla već smo obavili, savezi su poslali prijedloge i sada počinjemo da “važemo” uspjehe naših sportista. Prva sjednica obično je najlakša, dok su druga i treća znatno teže, kada budemo vijećali ko je postigao bolji rezultat u godini na izmaku. Ima dosta dobrih rezultata i već sada je jasno da ćemo biti na velikom iskušenju - dodao je Dragičević.

Ostale nagrade

Na završnoj manifestaciji biće dodijeljeno još deset nagrada, priznanja i plaketa i to u kategorijama: najbolji sportista iz Republike Srpske, najbolji trener, ambasador sporta RS, plaketa za specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Srbije, plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta, najbolji sportski događaj godine, plaketa za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu, plaketa za sportski poduhvat godine, plaketa posthumno i Zlatno pero “Limun Papić” kao nagrada najboljem sportskom novinaru Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana