“Летећи доктор” пет пута на трону

Дарко Пашагић
“Летећи доктор” пет пута на трону

БАЊАЛУКА - Име рукометаша Борца Јеролима Јерке Караџе златним словима за сва времена остало је уписано у историји не само овог клуба и спорта, већ и акцији “Гласа” Избор десет најбољих спортиста, која траје од 1955. године.

А, како и не би када се овај сјајни пивот, који је имао надимак “летећи доктор” у периоду од 1956. до 1969. године нашао чак десет пута међу одабраном елитом. Невјероватно је да је Караџа чак пет пута био најбољи, од чека четири пута узастопно (1958, 1959, 1960. и 1961, те 1968. године).

Два пута је био други, а по једном трећи, четврти и седми, што га је сврстало на врх Листе најбољих спортиста Босанске Крајине, који су се бирали од 1956. до 1991, али и на врх вјечне листе, када се у обзир узимају резултати сва 64 досадашња избора. Са 87 бодова далеко је одмакао ривалима и мале су шансе да га у скорије вријеме неко стигне и престигне.

Спортом се почео бавити у гимназији, која је имала одличну кошаркашку и рукометну екипу. То је “кумовало” да 1954. године постане члан Кошаркашког клуба Борац, а одмах потом и Рукометног клуба Борац и наредне три године се паралелно такмичио у оба спорта.

Када су рукометаши Борца 1957. године постали прваци БиХ у рукомету стекли су право да играју на квалификацијама за попуну тада новоформиране Савезне лиге Југославије.

Исте су године у Задру и кошаркаши Борца играли квалификације за Савезну лигу, а у обје екипе играли су углавном исти играчи. Судбина је хтјела да се само рукометаши пласирају у савезну лигу те се већина играча опредијелила за рукомет.

Са Борцем је нанизао низ сјајних резултата, све до 1971. године када је завршио каријеру. За Бањалучане је у савезној лиги наступао 276 пута и постигао 1.180 голова. За репрезентацију Југославије дебитовао је 1958. на Свјетском првенству у ДР Њемачкој, а потом је још три пута био учесник СП (1961. у СР Њемачкој, 1964. у Чехословачкој и 1967. у Шведској).

Тако је постао први рукометаш из Југославије који је учествовао на четири свјетска првенства. За репрезентацију је наступио 70 пута и постигао 168 погодака. Због његове атрактивне игре звали су га џокер и летећи доктор. Био је познат по својим играчким бравурама.

Први је играч у историји рукомета који је приликом шутирања на противнички гол скочио у шест метара и, како то данас раде пивоти, летио према голману и прије него падне на тло пуцао.

Неколико пута је проглашаван за најбољег рукометаша БиХ и Југославије, а највеће признање добио је тек 2000. године године када је у анкети часописа Међународне рукометне федерације “Врлд хандбол” изабран за најбољег пивота свијета прошлог вијека и тако се сврстао међу седам најбољих рукометаша планете.
 

 

Медицина

Јеролим Караџа рођен је 30. септембра 1937. године у Скопљу, а његова породица се 1941. преселила у Бањалуку.  Ту је завршио реалну гимназију и потом дипломирао на Медицинском факултету у Загребу 1962. године, а потом је специјализирао.

У првом дијелу љекарске каријере радио је у бањалучком дому здравља и болници, а од 1976. био је запослен у Болници за плућне болести на Јордановцу у Загребу. Био је члан екипе хирурга, која је 2002. године обавила прво пресађивање плућа у Хрватској, а у пензији је од 2007. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана