“Leteći doktor” pet puta na tronu

Darko Pašagić
“Leteći doktor” pet puta na tronu

BANjALUKA - Ime rukometaša Borca Jerolima Jerke Karadže zlatnim slovima za sva vremena ostalo je upisano u istoriji ne samo ovog kluba i sporta, već i akciji “Glasa” Izbor deset najboljih sportista, koja traje od 1955. godine.

A, kako i ne bi kada se ovaj sjajni pivot, koji je imao nadimak “leteći doktor” u periodu od 1956. do 1969. godine našao čak deset puta među odabranom elitom. Nevjerovatno je da je Karadža čak pet puta bio najbolji, od čeka četiri puta uzastopno (1958, 1959, 1960. i 1961, te 1968. godine).

Dva puta je bio drugi, a po jednom treći, četvrti i sedmi, što ga je svrstalo na vrh Liste najboljih sportista Bosanske Krajine, koji su se birali od 1956. do 1991, ali i na vrh vječne liste, kada se u obzir uzimaju rezultati sva 64 dosadašnja izbora. Sa 87 bodova daleko je odmakao rivalima i male su šanse da ga u skorije vrijeme neko stigne i prestigne.

Sportom se počeo baviti u gimnaziji, koja je imala odličnu košarkašku i rukometnu ekipu. To je “kumovalo” da 1954. godine postane član Košarkaškog kluba Borac, a odmah potom i Rukometnog kluba Borac i naredne tri godine se paralelno takmičio u oba sporta.

Kada su rukometaši Borca 1957. godine postali prvaci BiH u rukometu stekli su pravo da igraju na kvalifikacijama za popunu tada novoformirane Savezne lige Jugoslavije.

Iste su godine u Zadru i košarkaši Borca igrali kvalifikacije za Saveznu ligu, a u obje ekipe igrali su uglavnom isti igrači. Sudbina je htjela da se samo rukometaši plasiraju u saveznu ligu te se većina igrača opredijelila za rukomet.

Sa Borcem je nanizao niz sjajnih rezultata, sve do 1971. godine kada je završio karijeru. Za Banjalučane je u saveznoj ligi nastupao 276 puta i postigao 1.180 golova. Za reprezentaciju Jugoslavije debitovao je 1958. na Svjetskom prvenstvu u DR Njemačkoj, a potom je još tri puta bio učesnik SP (1961. u SR Njemačkoj, 1964. u Čehoslovačkoj i 1967. u Švedskoj).

Tako je postao prvi rukometaš iz Jugoslavije koji je učestvovao na četiri svjetska prvenstva. Za reprezentaciju je nastupio 70 puta i postigao 168 pogodaka. Zbog njegove atraktivne igre zvali su ga džoker i leteći doktor. Bio je poznat po svojim igračkim bravurama.

Prvi je igrač u istoriji rukometa koji je prilikom šutiranja na protivnički gol skočio u šest metara i, kako to danas rade pivoti, letio prema golmanu i prije nego padne na tlo pucao.

Nekoliko puta je proglašavan za najboljeg rukometaša BiH i Jugoslavije, a najveće priznanje dobio je tek 2000. godine godine kada je u anketi časopisa Međunarodne rukometne federacije “Vrld handbol” izabran za najboljeg pivota svijeta prošlog vijeka i tako se svrstao među sedam najboljih rukometaša planete.
 

 

Medicina

Jerolim Karadža rođen je 30. septembra 1937. godine u Skoplju, a njegova porodica se 1941. preselila u Banjaluku.  Tu je završio realnu gimnaziju i potom diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1962. godine, a potom je specijalizirao.

U prvom dijelu ljekarske karijere radio je u banjalučkom domu zdravlja i bolnici, a od 1976. bio je zaposlen u Bolnici za plućne bolesti na Jordanovcu u Zagrebu. Bio je član ekipe hirurga, koja je 2002. godine obavila prvo presađivanje pluća u Hrvatskoj, a u penziji je od 2007. godine.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana