Каратиста Мирољуб Кременовић први најбољи спортиста Српске: Четврти на свијету током ратног вихора

Дарко Пашагић
Каратиста Мирољуб Кременовић први најбољи спортиста Српске: Четврти на свијету током ратног вихора

БАЊАЛУКА - За сва времена остаће уписано да је први најбољи спортиста Републике Српске био каратиста “Синђелића” Мирољуб Кременовић, који је проглашен за најуспјешнијег 1992. године.

Овај Бањалучанин је те године са репрезентацијом Југославије остварио запажене резултате на Свјетском првенству у Гранади. Са друговима из репрезентације освојио је четврто мјесто у екипној конкуренцији, а исти успјех поновио је и у појединачној конкуренцији. Иако није успио да се врати са одличјем и данас, 27 година касније, истиче да никада неће заборавити тај шампионат.

- Била су то тешка ратна времена када се најмање мислило на спорт, када смо спортска борилишта мијењали одласком на ратиште, а спортску опрему пушкама. Сви су гледали да спасе живу главу и није било битно да ли си спортиста или не. Границу је било скоро немогуће прећи, али смо некако успјели да се авионом пребацимо до Београда, а потом отпутујемо у Шпанију. На том такмичењу наступао сам са помијешаним осјећањима. Са једне стране на струњачи сам радио оно што сам најбоље знао, а са друге размишљао сам о рату, својој држави, породици и пријатељима - присјећа се 1992. године Кременовић, који је данас предсједник Карате савеза Републике Српске и члан Предсједништва КС БиХ.

Многи његови пријатељи нису вјеровали да ће се из Шпаније вратити у Бањалуку и Крајину погођену ратним вихором, али он није имао дилему.

- Доста њих ме је чак и савјетовало да се не враћам док све не прође, али ниједног тренутка нисам размишљао о таквој опцији. Пресудио је патриотизам, јер нисам могао, али ни хтио да свој народ оставим на цједилу - истакао је Кременовић.

Свечано проглашење првог најбољег спортисте Српске одржано је 8. јануара 1993. године у тадашњем Дому културе (данашњи Бански двор).

- Титула најбољег спортисте тек рођене Републике остаће ми у сјећању до краја живота. На тај дан бићу увијек поносан, јер није мала ствар наћи се у том одабраном друштву, а поготово бити први. Искрено, за мене је још увијек невјероватно да је у том ратном хаосу настављена ова манифестација, која ће за неколико дана доживјети 65. издање. Она је сваке године на вишем нивоу, а свим спортистима који се нађу међу најбољима остаје да оправдају ово признање и ниједним гестом не укаљају част и повјерење које су добили - рекао је Кременовић.
 

Најбољи 1992. године

1. Мирољуб Кременовић    (каратиста)
2. Драшко Божић      (спортски пилот)
3. Младен Грујић           (скијаш)
4. Горан Ђукић            (фудбалер)
5. Мехмедалија Мулабдић    (рукометаш)
6. Танасије Куваља      (аутомобилиста)
7. Никола Бојић       (спортски пилот)
8. Душица Стопајник    (кошаркашица)
9. Драган Вуковић    (кошаркаш)
10. Жељко Петровић    (атлетичар)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана