Karatista Miroljub Kremenović prvi najbolji sportista Srpske: Četvrti na svijetu tokom ratnog vihora

Darko Pašagić
Karatista Miroljub Kremenović prvi najbolji sportista Srpske: Četvrti na svijetu tokom ratnog vihora

BANjALUKA - Za sva vremena ostaće upisano da je prvi najbolji sportista Republike Srpske bio karatista “Sinđelića” Miroljub Kremenović, koji je proglašen za najuspješnijeg 1992. godine.

Ovaj Banjalučanin je te godine sa reprezentacijom Jugoslavije ostvario zapažene rezultate na Svjetskom prvenstvu u Granadi. Sa drugovima iz reprezentacije osvojio je četvrto mjesto u ekipnoj konkurenciji, a isti uspjeh ponovio je i u pojedinačnoj konkurenciji. Iako nije uspio da se vrati sa odličjem i danas, 27 godina kasnije, ističe da nikada neće zaboraviti taj šampionat.

- Bila su to teška ratna vremena kada se najmanje mislilo na sport, kada smo sportska borilišta mijenjali odlaskom na ratište, a sportsku opremu puškama. Svi su gledali da spase živu glavu i nije bilo bitno da li si sportista ili ne. Granicu je bilo skoro nemoguće preći, ali smo nekako uspjeli da se avionom prebacimo do Beograda, a potom otputujemo u Španiju. Na tom takmičenju nastupao sam sa pomiješanim osjećanjima. Sa jedne strane na strunjači sam radio ono što sam najbolje znao, a sa druge razmišljao sam o ratu, svojoj državi, porodici i prijateljima - prisjeća se 1992. godine Kremenović, koji je danas predsjednik Karate saveza Republike Srpske i član Predsjedništva KS BiH.

Mnogi njegovi prijatelji nisu vjerovali da će se iz Španije vratiti u Banjaluku i Krajinu pogođenu ratnim vihorom, ali on nije imao dilemu.

- Dosta njih me je čak i savjetovalo da se ne vraćam dok sve ne prođe, ali nijednog trenutka nisam razmišljao o takvoj opciji. Presudio je patriotizam, jer nisam mogao, ali ni htio da svoj narod ostavim na cjedilu - istakao je Kremenović.

Svečano proglašenje prvog najboljeg sportiste Srpske održano je 8. januara 1993. godine u tadašnjem Domu kulture (današnji Banski dvor).

- Titula najboljeg sportiste tek rođene Republike ostaće mi u sjećanju do kraja života. Na taj dan biću uvijek ponosan, jer nije mala stvar naći se u tom odabranom društvu, a pogotovo biti prvi. Iskreno, za mene je još uvijek nevjerovatno da je u tom ratnom haosu nastavljena ova manifestacija, koja će za nekoliko dana doživjeti 65. izdanje. Ona je svake godine na višem nivou, a svim sportistima koji se nađu među najboljima ostaje da opravdaju ovo priznanje i nijednim gestom ne ukaljaju čast i povjerenje koje su dobili - rekao je Kremenović.
 

Najbolji 1992. godine

1. Miroljub Kremenović    (karatista)
2. Draško Božić      (sportski pilot)
3. Mladen Grujić           (skijaš)
4. Goran Đukić            (fudbaler)
5. Mehmedalija Mulabdić    (rukometaš)
6. Tanasije Kuvalja      (automobilista)
7. Nikola Bojić       (sportski pilot)
8. Dušica Stopajnik    (košarkašica)
9. Dragan Vuković    (košarkaš)
10. Željko Petrović    (atletičar)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana