Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Свјетло на крају суморне године

Душан Репија
Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Свјетло на крају суморне године

БАЊАЛУКА - Како би крај ове несрећне и чудне 2020. године ипак остао упамћен по нечему свијетлом и лијепом побринули су се управо они који су нас много пута обрадовали и који су навикли да то чине - спортисти.

Управо због њих, али и традиције дуге шест и по деценија, одговорни у “Гласу Српске” нису ни секунд размишљали да одгоде Избор десет најбољих спортиста Републике Српске за неке боље дане. Осмијеси на лицима награђених, подршка институција Српске, честитка првог човјека овогодишњег жирија Дејана Савића те коментари читалаца и наших дугогодишњих сарадника доказ су да смо направили праву одлуку и уз ситна прилагођавања наставили добро утабаним путем.

- Пандемија је зауставила цијели свијет, али човјечанство не одустаје. Спорт није стао, а није ни “Гласова” манифестација. Без обзира на све тешкоће, ни у једном моменту нисмо помислили да одустанемо, јер то нисмо чинили ни у много тежим временима. Традицију коју нису срушили ни ратови и која је због повјерења наших читалаца нешто по чему је “Глас Српске” препознатљив, нисмо и нећемо прекинути. И зато смо посебно поносни на све шампионе. Њихови резултати у доба пандемије остаће посебним словима уписани у историју спорта Републике Српске - рекла је Радмановић - Петровић.

Због добро познатих разлога нисмо били у могућности да све који су дали свој печат на спорт Српске и цијењене госте традиционално окупимо у Банском двору, али смо урадили оно што је и основа акције која је започела давне 1955. године и никада није прекинута или одгађана.

- Искрене честитке “Гласу Српске” на истрајности и свему што ради за друштво у цјелини. Велико хвала и нашим спортистима који нису одустали ни у овим тешким временима. Влада Српске и њене институције снажно подржавају развој спорта, како професионалног, тако и аматерског. Српска кроз финансијску помоћ чини све да спортистима и клубовима омогући услове за тренирање, организовање спортских активности и учешће на такмичењима. Годинама редовно обезбјеђујемо стипендије за перспективне спортисте и спортисте са инвалидитетом. Од 2006. до данас у развој спорта посредством ресорног министарства уложено је више од 50 милиона марака. Од 2010. додијељено је 294 стипендије у вриједности већој од 1,4 милиона КМ. Такође, током ове године усвојен је Закон о спорту, по угледу на окружење, који ће још боље регулисати ову област - поручио је премијер Републике Српске и први човјек Организационог одбора Избора десет најбољих спортиста Радован Вишковић.

Статуе, плакете и признања завршила су у рукама оних који су се највише истакли у календарској години, а Министарство породице, омладине и спорта наградило је најперспективније спортисте.

- Подршка њима уз квалитетан рад је рецепт за успјех и стварање нових шампиона. Без обзира на све изазове испунили смо прошлогодишња обећања и учинили све да помогнемо спортистима и спортским организацијама у овој тешкој години - рекла је Давидовићева.

Да подсјетимо, част да до идуће манифестације носи титулу најбољег у Српској, али и да своје име заувијек стави међу бесмртне припала је кошаркашу Далибору Илићу, а тик иза њега остали су фудбалер Владан Даниловић, атлетичарка Вања Спаић, каратисткиња Ањи Лолић, прошлогодишњи лауреат Бојан Љубишић, скијаш Страхиња Ерић, одбојкашица Катарина Поповић, боксер Раденко Томић, џудиста Божидар Вучуревић и куглаш Марко Тркља.

Други пут у каријери звање најбољег спортисте из Републике Српске заслужио је џудиста Немања Мајдов, који се окитио сребром на Европском првенству.

- Освојио сам много медаља широм свијета, али ме ова награда највише обрадује, јер само је добио у својој Републици Српској. То је нешто на шта сам поносан, јер живим овдје и бескрајно волим Српску и Србију - рекао је Мајдов.

Надамо се да ће идућа година бити много љепша и свјетлија, а спортисти нас обрадовати резултатима како из далеког Токија, тако и са свих осталих меридијана и паралела, како би жири Избора десет најбољих спортиста имао још тежи посао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана