Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske: Svjetlo na kraju sumorne godine

Dušan Repija
Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske: Svjetlo na kraju sumorne godine

BANjALUKA - Kako bi kraj ove nesrećne i čudne 2020. godine ipak ostao upamćen po nečemu svijetlom i lijepom pobrinuli su se upravo oni koji su nas mnogo puta obradovali i koji su navikli da to čine - sportisti.

Upravo zbog njih, ali i tradicije duge šest i po decenija, odgovorni u “Glasu Srpske” nisu ni sekund razmišljali da odgode Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske za neke bolje dane. Osmijesi na licima nagrađenih, podrška institucija Srpske, čestitka prvog čovjeka ovogodišnjeg žirija Dejana Savića te komentari čitalaca i naših dugogodišnjih saradnika dokaz su da smo napravili pravu odluku i uz sitna prilagođavanja nastavili dobro utabanim putem.

- Pandemija je zaustavila cijeli svijet, ali čovječanstvo ne odustaje. Sport nije stao, a nije ni “Glasova” manifestacija. Bez obzira na sve teškoće, ni u jednom momentu nismo pomislili da odustanemo, jer to nismo činili ni u mnogo težim vremenima. Tradiciju koju nisu srušili ni ratovi i koja je zbog povjerenja naših čitalaca nešto po čemu je “Glas Srpske” prepoznatljiv, nismo i nećemo prekinuti. I zato smo posebno ponosni na sve šampione. Njihovi rezultati u doba pandemije ostaće posebnim slovima upisani u istoriju sporta Republike Srpske - rekla je Radmanović - Petrović.

Zbog dobro poznatih razloga nismo bili u mogućnosti da sve koji su dali svoj pečat na sport Srpske i cijenjene goste tradicionalno okupimo u Banskom dvoru, ali smo uradili ono što je i osnova akcije koja je započela davne 1955. godine i nikada nije prekinuta ili odgađana.

- Iskrene čestitke “Glasu Srpske” na istrajnosti i svemu što radi za društvo u cjelini. Veliko hvala i našim sportistima koji nisu odustali ni u ovim teškim vremenima. Vlada Srpske i njene institucije snažno podržavaju razvoj sporta, kako profesionalnog, tako i amaterskog. Srpska kroz finansijsku pomoć čini sve da sportistima i klubovima omogući uslove za treniranje, organizovanje sportskih aktivnosti i učešće na takmičenjima. Godinama redovno obezbjeđujemo stipendije za perspektivne sportiste i sportiste sa invaliditetom. Od 2006. do danas u razvoj sporta posredstvom resornog ministarstva uloženo je više od 50 miliona maraka. Od 2010. dodijeljeno je 294 stipendije u vrijednosti većoj od 1,4 miliona KM. Takođe, tokom ove godine usvojen je Zakon o sportu, po ugledu na okruženje, koji će još bolje regulisati ovu oblast - poručio je premijer Republike Srpske i prvi čovjek Organizacionog odbora Izbora deset najboljih sportista Radovan Višković.

Statue, plakete i priznanja završila su u rukama onih koji su se najviše istakli u kalendarskoj godini, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta nagradilo je najperspektivnije sportiste.

- Podrška njima uz kvalitetan rad je recept za uspjeh i stvaranje novih šampiona. Bez obzira na sve izazove ispunili smo prošlogodišnja obećanja i učinili sve da pomognemo sportistima i sportskim organizacijama u ovoj teškoj godini - rekla je Davidovićeva.

Da podsjetimo, čast da do iduće manifestacije nosi titulu najboljeg u Srpskoj, ali i da svoje ime zauvijek stavi među besmrtne pripala je košarkašu Daliboru Iliću, a tik iza njega ostali su fudbaler Vladan Danilović, atletičarka Vanja Spaić, karatistkinja Anji Lolić, prošlogodišnji laureat Bojan Ljubišić, skijaš Strahinja Erić, odbojkašica Katarina Popović, bokser Radenko Tomić, džudista Božidar Vučurević i kuglaš Marko Trklja.

Drugi put u karijeri zvanje najboljeg sportiste iz Republike Srpske zaslužio je džudista Nemanja Majdov, koji se okitio srebrom na Evropskom prvenstvu.

- Osvojio sam mnogo medalja širom svijeta, ali me ova nagrada najviše obraduje, jer samo je dobio u svojoj Republici Srpskoj. To je nešto na šta sam ponosan, jer živim ovdje i beskrajno volim Srpsku i Srbiju - rekao je Majdov.

Nadamo se da će iduća godina biti mnogo ljepša i svjetlija, a sportisti nas obradovati rezultatima kako iz dalekog Tokija, tako i sa svih ostalih meridijana i paralela, kako bi žiri Izbora deset najboljih sportista imao još teži posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana