Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Светислав Пешић на челу жирија

Милан Зубовић
Избор десет најбољих спортиста Републике Српске: Светислав Пешић на челу жирија

БАЊАЛУКА - Прослављени кошаркашки стручњак Светислав Пешић биће предсједник жирија Избора десет најбољих спортиста Републике Српске за 2021. годину.

Актуелни селектор Србије прихватио је позив “Гласа Српске” наводећи да је почаствован што је добио прилику да учествује у избору који ће бити одржан 14. децембра у Банском двору.

- Стварно ми је драго што ћу бити део манифестације која опстаје толико година. Ово је 67. избор најбољих, што је заиста за сваки респект. Никада до сада нисам био у оваквој улози, али верујем да ћу се уз помоћ осталих чланова жирија снаћи и да ћемо одрадити посао како треба - рекао је Пешић.

Легендарни стручњак оставио је неизбрисив траг у свијету кошарке. Тешко је побројати шта је све освојио као играч и тренер, па је природно што има пријатеље у градовима са свих меридијана и паралела. Управо због тога се радује доласку у Бањалуку, са којом има нераскидиве везе, баш као и са Сарајевом, у којем је провео добар дио каријере и са Босном се попео на кошаркашки пиједестал Европе.

- Живот нас професионално одведе на другу страну, али другове, пријатеље и сараднике не заборављате. Поред Раденка Добраша, са којим сам кум, изузетно сам срећан што ћу видети Раду Савића, једног од твораца шампионске Босне. Сарађивао сам са Слободаном Симовићем, сада сам на вези са Драганом Бајићем, јер из Игокее рачунам на Далибора Илића и Алексу Раданова. Радујем се сусрету с њима, као и осталим спортским радницима. Милан Прле Тошић нажалост није међу нама, али је доста дао кошарци, био је помоћник Ранку Жеравици у првом походу Југославије на светску титулу - нагласио је Пешић.

Осим предсједавајућег, у жирију ће бити и двојица бивших најбољих спортиста Републике Српске Бојан Љубишић и Дарко Савић, представник Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, као и уредници спортских редакција Драган Новаковић (Радио-телевизија Републике Српске), Горан Караћ (“Независне новине”) и Душан Репија (“Глас Српске”).

Припреме за традиционалну манифестацију увелико су почеле, а на челу Организационог одбора је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Како су нека важна такмичења у току, спортски савези су добили продужен рок да до петка пошаљу имена кандидата који ће конкурисати за улазак међу десет најбољих. Као и увијек, вредноваће се искључиво резултати у сениорској конкуренцији остварени у овој календарској години. Жири ће одржати три сједнице, а прву почетком идуће седмице, те према важећим критеријумима одредити који спортисти су заслужили улазак међу десет одабраних. Лауреат за прошлу годину је кошаркаш Далибор Илић.

Трофеј до трофеја

Светислав Пешић је као играч наступао за родни Пирот, Партизан и Босну, а највеће успјехе имао је са Сарајлијама, са којима је освојио Куп, првенство и Евролигу. У Босни је 1982. године почео и тренерску каријеру, у којој је освојио укупно 20 пехара са клубовима, укључујући Евролигу са Барселоном 2003. године. Огроман траг оставио је као селектор јер је са Њемачком покорио Европу 1993. године, а исто учинио и као селектор СР Југославије 2001. Годину касније одвео је “плаве” на кров свијета у Индијанаполису. Сада се поново вратио на клупу националног тима и покушава да српску кошарку врати на мјесто које јој припада.

Награде

Осим избора десет најбољих, на завршној манифестацији биће додијељено још десет награда, признања и плакета, и то у категоријама: најбољи спортиста из Републике Српске, најбољи тренер, амбасадор спорта РС, специјалне и паралелне везе Републике Српске и Србије, плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта, најбољи спортски догађај године, плакета за изузетна достигнућа у параолимпијском спорту, плакета за спортски подухват године, плакета постхумно и Златно перо “Лимун Папић” као награда најбољем спортском новинару Српске. Министарство породице, омладине и спорта додијелиће десет награда перспективним спортистима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана