Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske: Svetislav Pešić na čelu žirija

Milan Zubović
Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske: Svetislav Pešić na čelu žirija

BANjALUKA - Proslavljeni košarkaški stručnjak Svetislav Pešić biće predsjednik žirija Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske za 2021. godinu.

Aktuelni selektor Srbije prihvatio je poziv “Glasa Srpske” navodeći da je počastvovan što je dobio priliku da učestvuje u izboru koji će biti održan 14. decembra u Banskom dvoru.

- Stvarno mi je drago što ću biti deo manifestacije koja opstaje toliko godina. Ovo je 67. izbor najboljih, što je zaista za svaki respekt. Nikada do sada nisam bio u ovakvoj ulozi, ali verujem da ću se uz pomoć ostalih članova žirija snaći i da ćemo odraditi posao kako treba - rekao je Pešić.

Legendarni stručnjak ostavio je neizbrisiv trag u svijetu košarke. Teško je pobrojati šta je sve osvojio kao igrač i trener, pa je prirodno što ima prijatelje u gradovima sa svih meridijana i paralela. Upravo zbog toga se raduje dolasku u Banjaluku, sa kojom ima neraskidive veze, baš kao i sa Sarajevom, u kojem je proveo dobar dio karijere i sa Bosnom se popeo na košarkaški pijedestal Evrope.

- Život nas profesionalno odvede na drugu stranu, ali drugove, prijatelje i saradnike ne zaboravljate. Pored Radenka Dobraša, sa kojim sam kum, izuzetno sam srećan što ću videti Radu Savića, jednog od tvoraca šampionske Bosne. Sarađivao sam sa Slobodanom Simovićem, sada sam na vezi sa Draganom Bajićem, jer iz Igokee računam na Dalibora Ilića i Aleksu Radanova. Radujem se susretu s njima, kao i ostalim sportskim radnicima. Milan Prle Tošić nažalost nije među nama, ali je dosta dao košarci, bio je pomoćnik Ranku Žeravici u prvom pohodu Jugoslavije na svetsku titulu - naglasio je Pešić.

Osim predsjedavajućeg, u žiriju će biti i dvojica bivših najboljih sportista Republike Srpske Bojan Ljubišić i Darko Savić, predstavnik Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, kao i urednici sportskih redakcija Dragan Novaković (Radio-televizija Republike Srpske), Goran Karać (“Nezavisne novine”) i Dušan Repija (“Glas Srpske”).

Pripreme za tradicionalnu manifestaciju uveliko su počele, a na čelu Organizacionog odbora je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Kako su neka važna takmičenja u toku, sportski savezi su dobili produžen rok da do petka pošalju imena kandidata koji će konkurisati za ulazak među deset najboljih. Kao i uvijek, vrednovaće se isključivo rezultati u seniorskoj konkurenciji ostvareni u ovoj kalendarskoj godini. Žiri će održati tri sjednice, a prvu početkom iduće sedmice, te prema važećim kriterijumima odrediti koji sportisti su zaslužili ulazak među deset odabranih. Laureat za prošlu godinu je košarkaš Dalibor Ilić.

Trofej do trofeja

Svetislav Pešić je kao igrač nastupao za rodni Pirot, Partizan i Bosnu, a najveće uspjehe imao je sa Sarajlijama, sa kojima je osvojio Kup, prvenstvo i Evroligu. U Bosni je 1982. godine počeo i trenersku karijeru, u kojoj je osvojio ukupno 20 pehara sa klubovima, uključujući Evroligu sa Barselonom 2003. godine. Ogroman trag ostavio je kao selektor jer je sa Njemačkom pokorio Evropu 1993. godine, a isto učinio i kao selektor SR Jugoslavije 2001. Godinu kasnije odveo je “plave” na krov svijeta u Indijanapolisu. Sada se ponovo vratio na klupu nacionalnog tima i pokušava da srpsku košarku vrati na mjesto koje joj pripada.

Nagrade

Osim izbora deset najboljih, na završnoj manifestaciji biće dodijeljeno još deset nagrada, priznanja i plaketa, i to u kategorijama: najbolji sportista iz Republike Srpske, najbolji trener, ambasador sporta RS, specijalne i paralelne veze Republike Srpske i Srbije, plaketa za dugogodišnji doprinos razvoju sporta, najbolji sportski događaj godine, plaketa za izuzetna dostignuća u paraolimpijskom sportu, plaketa za sportski poduhvat godine, plaketa posthumno i Zlatno pero “Limun Papić” kao nagrada najboljem sportskom novinaru Srpske. Ministarstvo porodice, omladine i sporta dodijeliće deset nagrada perspektivnim sportistima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana