Голићева рекордер “Гласовог” Избора

Милан Зубовић
Голићева рекордер “Гласовог” Избора

БАЊАЛУКА - Синоним за бањалучку кошарку дефинитивно је Слађана Голић, за коју се слободно може рећи да је најбоља играчица која је потекла из града на Врбасу и своје име златним словима уписала у спорт крајишке љепотице и репрезентације Југославије.

Током свих година играчке каријере, али и послије ње, Голићева је увијек била уз традиционалну манифестацију Избор десет најбољих спортиста.

За њу је везана посебна занимљивост, а то је да је два пута била најбоља, први пут 1988. на Избору десет најбољих спортиста Босанске Крајине и други пут 11 година касније на Избору десет најбољих спортиста Републике Српске, што никоме никада није пошло за руком.

Прву титулу најбоље понијела је у олимпијској години када је са Југославијом стигла до сребрне медаље у Сеулу, док јој је друга част припала као чланици Младог Крајишника.

- Сјећање на 1988. годину, када сам са репрезентацијом остварила највећи успјех у каријери, не блиједи. Драму у полуфиналу са Аустралијом и велико славље након тога мало који спортиста може да осјети у каријери, а онда и финале са САД - изјавила је Голићева.

Чак девет пута била је међу десет најбољих спортиста, а деби је имала 1981. године када је била пета, идуће године била је осма, 1983. је заузела треће мјесто, а 1984. пето.

Послије године паузе, 1987. стигла је надомак титуле најбоље и завршила као друга, иза Изтока Пуца, да би потом понијела титулу најбоље и постала тек друга жена којој је то пошло за руком, а лед је пробила Мерсада Бећирспахић 1980. године.

Повратак на листу десет најбољих десио се 1998. године када је стигла до четврте позиције, што је био наговјештај да ће идуће поново бити најбоља међу најбољима.

Окончањем активне каријере, која је трајала 20 година, остала је уз спорт и искрени је пријатељ “Гласа Српске” и његове традиционалне манифестације.

Предсједник жирија била је 2008. године, да би потом неколико пута била члан тијела које бира најбоље што Српска има на спортском плану, а позив никада није одбијала и увијек је радо виђен гост на завршној вечери акције.
 

Кошарка

Голићева је једна од три кошаркашице које су понијеле титулу најбољег спортисте. Прва је била Мерсада Бећирспахић, потом Голићева, да би 1993. Санда Вуковић била најбоља.

Први кошаркаш који је стигао до првог мјеста био је Зоран Кукић 1997. године, да би послије њега то пошло за руком Филипу Адамовићу 2013. и Немањи Гордићу годину касније. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана