Golićeva rekorder “Glasovog” Izbora

Milan Zubović
Golićeva rekorder “Glasovog” Izbora

BANjALUKA - Sinonim za banjalučku košarku definitivno je Slađana Golić, za koju se slobodno može reći da je najbolja igračica koja je potekla iz grada na Vrbasu i svoje ime zlatnim slovima upisala u sport krajiške ljepotice i reprezentacije Jugoslavije.

Tokom svih godina igračke karijere, ali i poslije nje, Golićeva je uvijek bila uz tradicionalnu manifestaciju Izbor deset najboljih sportista.

Za nju je vezana posebna zanimljivost, a to je da je dva puta bila najbolja, prvi put 1988. na Izboru deset najboljih sportista Bosanske Krajine i drugi put 11 godina kasnije na Izboru deset najboljih sportista Republike Srpske, što nikome nikada nije pošlo za rukom.

Prvu titulu najbolje ponijela je u olimpijskoj godini kada je sa Jugoslavijom stigla do srebrne medalje u Seulu, dok joj je druga čast pripala kao članici Mladog Krajišnika.

- Sjećanje na 1988. godinu, kada sam sa reprezentacijom ostvarila najveći uspjeh u karijeri, ne blijedi. Dramu u polufinalu sa Australijom i veliko slavlje nakon toga malo koji sportista može da osjeti u karijeri, a onda i finale sa SAD - izjavila je Golićeva.

Čak devet puta bila je među deset najboljih sportista, a debi je imala 1981. godine kada je bila peta, iduće godine bila je osma, 1983. je zauzela treće mjesto, a 1984. peto.

Poslije godine pauze, 1987. stigla je nadomak titule najbolje i završila kao druga, iza Iztoka Puca, da bi potom ponijela titulu najbolje i postala tek druga žena kojoj je to pošlo za rukom, a led je probila Mersada Bećirspahić 1980. godine.

Povratak na listu deset najboljih desio se 1998. godine kada je stigla do četvrte pozicije, što je bio nagovještaj da će iduće ponovo biti najbolja među najboljima.

Okončanjem aktivne karijere, koja je trajala 20 godina, ostala je uz sport i iskreni je prijatelj “Glasa Srpske” i njegove tradicionalne manifestacije.

Predsjednik žirija bila je 2008. godine, da bi potom nekoliko puta bila član tijela koje bira najbolje što Srpska ima na sportskom planu, a poziv nikada nije odbijala i uvijek je rado viđen gost na završnoj večeri akcije.
 

Košarka

Golićeva je jedna od tri košarkašice koje su ponijele titulu najboljeg sportiste. Prva je bila Mersada Bećirspahić, potom Golićeva, da bi 1993. Sanda Vuković bila najbolja.

Prvi košarkaš koji je stigao do prvog mjesta bio je Zoran Kukić 1997. godine, da bi poslije njega to pošlo za rukom Filipu Adamoviću 2013. i Nemanji Gordiću godinu kasnije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana