“Гласова “ манифестација из угла статистике: На листи 377 имена

Дарко Пашагић
“Гласова “ манифестација из угла статистике: На листи 377 имена

БАЊАЛУКА - “Глас Српске” ће у понедјељак у својој 65. традиционалној акцији изабрати најбоље спортисте Републике Српске за 2019. годину.

Ова манифестација утемељена је 1955. године, а у првих 37 избора, све до 1991. бирани су најбољи спортисти Босанске Крајине. Међу тачно 204 имена колико их се за то вријеме нашло међу најбољима на првом мјесту је неприкосновено рукометаш бањолучког Борца и репрезентације Југославије Јеролим Караџа. Име сјајног пивота се у периоду од 1956. до 1969. године нашло чак десет пута међу одабраном елитом. Караџа је пет пута био најбољи, од тога четири пута узастопно, што ће сигурно још дуго година бити недостижан рекорд. Осим тога два пута је био други, а по једном трећи, четврти и седми. На другом мјесту налази се некадашњи шахиста бањалучког “Никице Павлића” Енвер Букић, који се осам пута нашао у изабраном друштву. Два пута је био најбољи, три пута трећи, а по једном четврти, осми и десети што му је донијело 55 бодова. Трећи са 52 бода је кајакаш бањолучког Врбаса Златан Ибрахимбеговић који се међу десет најбољих нашао седам пута (једном најбољи, два пута други, једном четврти, два пута пети и једном шести).

Од 1992. године врши се Избор десет најбољих спортиста Републике Српске. У 27. избора, у одабраном друштву нашло се 179 имена. На листи је најбољи некадашњи џудиста требињског Леотара Митар Мрдић, који је из девет пута сакупио 59 бодова. По једном је био, први, други, трећи, пети, шести, седми и осми, а два пута четврти. Други је кик-боксер Драженко Нинић, који се шест пута појављивао на листама и сакупио је 51 бод. Два пута је био први, три пута трећи, а једном четврти. Тријумфом на прошлом избору на треће мјесто се пробио кајакаш бањолучког Врбаса Дарко Савић, који је у седам избора скупио 46 бодова. Осим тог пласмана два пута је био трећи, а по једном четврти, пети, седми и осми.

На вјечној листи свих досадашњих избора Караџа је без премца са 87, а иза њега су Голићева са 65 и Мрдић са 59 бодова.

Када се саберу сва 64 избора укупно су се на листи појавила 377 спортиста, а само њих шест било их је и међу најбољима у изборима Босанске Крајине, али и Републике Српске. То су: спортски пилот Драшко Божић, бициклиста и аутомобилиста Танасије Куваља, кошаркашице Слађана Голић и Санда Вуковић, кошаркаш Драган Вуковић и атлетичарка Радиславка Рачић.

Када би се само гледало колико се ко пута нашао у одабраном друштву опет би Караџа био на првом мјесту, јер је међу најбољима био десет пута. Иза њега Голићева и Мрдић са по девет, те Букић и рукометаш Борца и освајач златне Олимпијске медаље из Минхена 1972. године Милорад Каралић, који су листама били по осам пута.

 

Вјечна листа

1. Јеролим Караџа       87 (10)

2. Слађана Голић         65 (9)

3. Митар Мрдић 59 (9)

4. Енвер Букић    55 (8)

5. Златан Ибрахимбеговић    52 (7)

6. Драженко Нинић      51 (6)

7. Златан Арнаутовић  49 (6)

8. Милорад Каралић    47 (8)

9. Дарко Савић   46 (7)

10. Небојша Поповић   45 (6)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана