“Glasova “ manifestacija iz ugla statistike: Na listi 377 imena

Darko Pašagić
“Glasova “ manifestacija iz ugla statistike: Na listi 377 imena

BANjALUKA - “Glas Srpske” će u ponedjeljak u svojoj 65. tradicionalnoj akciji izabrati najbolje sportiste Republike Srpske za 2019. godinu.

Ova manifestacija utemeljena je 1955. godine, a u prvih 37 izbora, sve do 1991. birani su najbolji sportisti Bosanske Krajine. Među tačno 204 imena koliko ih se za to vrijeme našlo među najboljima na prvom mjestu je neprikosnoveno rukometaš banjolučkog Borca i reprezentacije Jugoslavije Jerolim Karadža. Ime sjajnog pivota se u periodu od 1956. do 1969. godine našlo čak deset puta među odabranom elitom. Karadža je pet puta bio najbolji, od toga četiri puta uzastopno, što će sigurno još dugo godina biti nedostižan rekord. Osim toga dva puta je bio drugi, a po jednom treći, četvrti i sedmi. Na drugom mjestu nalazi se nekadašnji šahista banjalučkog “Nikice Pavlića” Enver Bukić, koji se osam puta našao u izabranom društvu. Dva puta je bio najbolji, tri puta treći, a po jednom četvrti, osmi i deseti što mu je donijelo 55 bodova. Treći sa 52 boda je kajakaš banjolučkog Vrbasa Zlatan Ibrahimbegović koji se među deset najboljih našao sedam puta (jednom najbolji, dva puta drugi, jednom četvrti, dva puta peti i jednom šesti).

Od 1992. godine vrši se Izbor deset najboljih sportista Republike Srpske. U 27. izbora, u odabranom društvu našlo se 179 imena. Na listi je najbolji nekadašnji džudista trebinjskog Leotara Mitar Mrdić, koji je iz devet puta sakupio 59 bodova. Po jednom je bio, prvi, drugi, treći, peti, šesti, sedmi i osmi, a dva puta četvrti. Drugi je kik-bokser Draženko Ninić, koji se šest puta pojavljivao na listama i sakupio je 51 bod. Dva puta je bio prvi, tri puta treći, a jednom četvrti. Trijumfom na prošlom izboru na treće mjesto se probio kajakaš banjolučkog Vrbasa Darko Savić, koji je u sedam izbora skupio 46 bodova. Osim tog plasmana dva puta je bio treći, a po jednom četvrti, peti, sedmi i osmi.

Na vječnoj listi svih dosadašnjih izbora Karadža je bez premca sa 87, a iza njega su Golićeva sa 65 i Mrdić sa 59 bodova.

Kada se saberu sva 64 izbora ukupno su se na listi pojavila 377 sportista, a samo njih šest bilo ih je i među najboljima u izborima Bosanske Krajine, ali i Republike Srpske. To su: sportski pilot Draško Božić, biciklista i automobilista Tanasije Kuvalja, košarkašice Slađana Golić i Sanda Vuković, košarkaš Dragan Vuković i atletičarka Radislavka Račić.

Kada bi se samo gledalo koliko se ko puta našao u odabranom društvu opet bi Karadža bio na prvom mjestu, jer je među najboljima bio deset puta. Iza njega Golićeva i Mrdić sa po devet, te Bukić i rukometaš Borca i osvajač zlatne Olimpijske medalje iz Minhena 1972. godine Milorad Karalić, koji su listama bili po osam puta.

 

Vječna lista

1. Jerolim Karadža       87 (10)

2. Slađana Golić         65 (9)

3. Mitar Mrdić 59 (9)

4. Enver Bukić    55 (8)

5. Zlatan Ibrahimbegović    52 (7)

6. Draženko Ninić      51 (6)

7. Zlatan Arnautović  49 (6)

8. Milorad Karalić    47 (8)

9. Darko Savić   46 (7)

10. Nebojša Popović   45 (6)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana