Дејан Станковић предсједник жирија “Гласовог” избора најбољег спортисте Српске

Душан Репија
Дејан Станковић предсједник жирија “Гласовог” избора најбољег спортисте Српске

БАЊАЛУКА - Прослављени фудбалер Дејан Станковић биће на челу жирија Избора десет најбољих спортиста Републике Српске који по 65. пут организује “Глас Српске”.

Велика звијезда не само српског него и свјетског фудбала прихватио је позив из спортске редакције најстаријег дневног листа на овим просторима и “из прве” прихватио улогу у којој се до сада није опробао.

- Велика ми је част што су људи из “Гласа Српске” баш мене одабрали да будем председник стручног жирија. Надам се да ћу се добро снаћи у овој улози и да ћемо одабрати најбољег кандидата - рекао је Станковић.

Бивши капитен репрезентације Србије и својевремено рекордер по броју наступа у дресу са националним грбом, док га није престигао Бранислав Ивановић, фудбалом је почео да се бави у Телеоптику, а био је и члан Радничког из Нове Пазове. Са 14 година је стигао у Црвену звезду, са 16 дебитовао и одмах освојио дуплу круну. До преласка у Лацио освојио је још два Купа, а онда у “небескоплавом” дресу покорио и Серију А, Куп побједника купова, УЕФА Суперкуп и Куп Италије. Златне године каријере провео је у Интеру са којим је освојио све што се могло (пет титула првака у низу) и Лигу шампиона 2010. године те СП за клубове и УЕФА Суперкуп. Блиставу каријеру завршио је 2013. године у Интеру. Ипак, није се одмакао од фудбала, јер је посљедње двије године савјетник предсједника УЕФА Александра Чеферина. Поред тога, оснивач је кампа “Деки5” који је два пута на Златибору окупио клинце и клинцезе из цијеле регије.

Станковић ће активно бити укључен у рад жирија иако због обавеза неће моћи да буде присутан на прве двије сједнице,  биће на трећој која ће бити одржана на дан завршне свечаности 16. децембра.

Припреме за јубиларну манифестацију увелико су почеле па чланови Организационог одбора, на челу са Луком Петровићем, чине све како би из Банског двора у свијет још једном отишла лијепа слика. У наредних неколико дана биће познат и састав жирија, а упоредо с тим из спортске редакције “Гласа” на адресе струковних спортских савеза отићи ће приједлог за номинацију најбољих. Они ће имати десетак дана да изаберу кандидата који ће конкурисати за улазак међу десет најбољих, а као и увијек, вредноваће се искључиво резултати у сениорској конкуренцији остварени у овој календарској години. Жири ће одржати три сједнице и према важећим критеријумима одредити који спортисти су заслужили улазак међу десет најбољих, те ко ће на трону наслиједити кајакаша Дарка Савића.

Остала признања

Поред избора десет најбољих, биће додијељено још десет признања. Награда “Најбољи спортиста из Републике Српске” отићи ће у руке најбољег спортисте из Српске који репрезентативну каријеру гради под заставом Србије. Биће проглашен и најбољи тренер, амбасадори спорта Српске, те додијељене плакете за допринос и развој специјалних и паралелних везе РС и Србије, за дугогодишњи допринос и развој спорта, за резултате у спорту за инвалиде, као и за спортски догађај године. Биће додијељена и повеља за изузетан подухват године те плакета “Гласа” постхумно. Најбољи новинар добиће награду “Златно перо - Лимун Папић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана