Dejan Stanković predsjednik žirija “Glasovog” izbora najboljeg sportiste Srpske

Dušan Repija
Dejan Stanković predsjednik žirija “Glasovog” izbora najboljeg sportiste Srpske

BANjALUKA - Proslavljeni fudbaler Dejan Stanković biće na čelu žirija Izbora deset najboljih sportista Republike Srpske koji po 65. put organizuje “Glas Srpske”.

Velika zvijezda ne samo srpskog nego i svjetskog fudbala prihvatio je poziv iz sportske redakcije najstarijeg dnevnog lista na ovim prostorima i “iz prve” prihvatio ulogu u kojoj se do sada nije oprobao.

- Velika mi je čast što su ljudi iz “Glasa Srpske” baš mene odabrali da budem predsednik stručnog žirija. Nadam se da ću se dobro snaći u ovoj ulozi i da ćemo odabrati najboljeg kandidata - rekao je Stanković.

Bivši kapiten reprezentacije Srbije i svojevremeno rekorder po broju nastupa u dresu sa nacionalnim grbom, dok ga nije prestigao Branislav Ivanović, fudbalom je počeo da se bavi u Teleoptiku, a bio je i član Radničkog iz Nove Pazove. Sa 14 godina je stigao u Crvenu zvezdu, sa 16 debitovao i odmah osvojio duplu krunu. Do prelaska u Lacio osvojio je još dva Kupa, a onda u “nebeskoplavom” dresu pokorio i Seriju A, Kup pobjednika kupova, UEFA Superkup i Kup Italije. Zlatne godine karijere proveo je u Interu sa kojim je osvojio sve što se moglo (pet titula prvaka u nizu) i Ligu šampiona 2010. godine te SP za klubove i UEFA Superkup. Blistavu karijeru završio je 2013. godine u Interu. Ipak, nije se odmakao od fudbala, jer je posljednje dvije godine savjetnik predsjednika UEFA Aleksandra Čeferina. Pored toga, osnivač je kampa “Deki5” koji je dva puta na Zlatiboru okupio klince i klinceze iz cijele regije.

Stanković će aktivno biti uključen u rad žirija iako zbog obaveza neće moći da bude prisutan na prve dvije sjednice,  biće na trećoj koja će biti održana na dan završne svečanosti 16. decembra.

Pripreme za jubilarnu manifestaciju uveliko su počele pa članovi Organizacionog odbora, na čelu sa Lukom Petrovićem, čine sve kako bi iz Banskog dvora u svijet još jednom otišla lijepa slika. U narednih nekoliko dana biće poznat i sastav žirija, a uporedo s tim iz sportske redakcije “Glasa” na adrese strukovnih sportskih saveza otići će prijedlog za nominaciju najboljih. Oni će imati desetak dana da izaberu kandidata koji će konkurisati za ulazak među deset najboljih, a kao i uvijek, vrednovaće se isključivo rezultati u seniorskoj konkurenciji ostvareni u ovoj kalendarskoj godini. Žiri će održati tri sjednice i prema važećim kriterijumima odrediti koji sportisti su zaslužili ulazak među deset najboljih, te ko će na tronu naslijediti kajakaša Darka Savića.

Ostala priznanja

Pored izbora deset najboljih, biće dodijeljeno još deset priznanja. Nagrada “Najbolji sportista iz Republike Srpske” otići će u ruke najboljeg sportiste iz Srpske koji reprezentativnu karijeru gradi pod zastavom Srbije. Biće proglašen i najbolji trener, ambasadori sporta Srpske, te dodijeljene plakete za doprinos i razvoj specijalnih i paralelnih veze RS i Srbije, za dugogodišnji doprinos i razvoj sporta, za rezultate u sportu za invalide, kao i za sportski događaj godine. Biće dodijeljena i povelja za izuzetan poduhvat godine te plaketa “Glasa” posthumno. Najbolji novinar dobiće nagradu “Zlatno pero - Limun Papić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana