Трагикомедија у режији КС БиХ

Г.С.
Трагикомедија у режији КС БиХ

БАЊАЛУКА - Лига шест за шампиона БиХ почеће наредног викенда, а да све изгледа трагикомично, побринуо се Кошаркашки савез БиХ.

Наиме, пет првих екипа са табеле уз Игокеу, која се такмичи у АБА лиги, бориће се за титулу коју управо брани екипа из Александровца која уједно има и највише пехара у овом такмичењу. Одређено је да прво коло буде играно 30. марта, што значи да неће бити паузе након лигашког дијела, већ ће други дио такмичења кренути одмах и то у ритму субота-сриједа. Жријебом такмичарских бројева одређено је да се у првом колу састану Слобода - Широки, Босна - Борац и Игокеа - Младост.

Већ сада је јасно да ће екипа из Александровца морати да пролонгира свој меч јер у истом термину игра 25. коло АБА лиге против Цибоне у Загребу, а тешко ће наћи термин који одговара свима. Поред утакмице са Загрепчанима, Игокеи је остало да одигра и посљедње, 26. коло против Меге, а врло вјероватно ће и у плеј-оф регионалног такмичења, што ће додатно закомпликовати ствари.

Четири првопласиране екипе пласираће се у плеј-оф. Као првопласирана екипа лигашког дијела такмичења Широки је изборио директан наступ у АБА 2 лиги идуће сезоне, гдје би БиХ требало да има још једног представника, а можда и два. Коначан пласман биће утврђен након плеј-офа у којем ће играти прве четири екипе, а биће играно и за треће мјесто. Финале и утакмица за треће мјесто биће играни на три добијене утакмице.

Шест клубова бориће се у Лиги за опстанак да избјегну посљедње мјесто на табели које доноси селидбу у нижи ранг. У првом колу, које је на распореду 30. марта, састају се Посушје - Приједор-Спартак, Леотар - Орловик и Промо - Славија. Учесници Лиге за опстанак преносе бодове из прве фазе, што значи да седми Орловик има 32 бода, осми Леотар 31, девети Промо 30, десета Славија 28, 11. Посушје 28 и тренутно посљедњи Приједор-Спартак 27.

Посебна прича је екипа Спарса. Сарајевски тим заузео је шесто мјесто на табели иза Младости са којом је имао исти однос побједа и пораза, али слабију међусобну кош-разлику. С обзиром на то да је првих пет екипа изборило наступ у Лиги за шампиона, а од седмог до 12. мјеста у Лиги за опстанак, Спарс је остао без икаквог пласмана и завршио је сезону у марту па све до почетка септембра неће имати посебних обавеза према сениорском тиму.

Тријумф Приједорчана

Лоше отварање меча против Приједор-Спартака коштало је Борац побједе (72:74) у посљедњем, 22. колу Лиге БиХ. Бањалучани су у првих десет минута убацили девет поена, а примили 26, што нису успјели да надокнаде до краја. Драма је виђена у завршници, а одлучујућу предност Приједорчанима донио је Немања Станковић (два плус један) 15 секунди прије краја. Лука Протић имао шансу да донесе изједначење, али је био изблокиран. Борац је остао на 13 побједа уз девет пораза, док су Приједорчани стигли до петог славља и прекинули низ од девет пораза. Са 19 поена Борис Драгојевић био је најбољи код домаћина, а 11 је убацио Кристијан Атељевић. Код гостију по 14 поена постигли су Немања Станковић и Андреј Бојанић, Нико Госнел имао је 11 поена и 11 скокова, а исти број поена убацио је Срђан Лончар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана