Tragikomedija u režiji KS BiH

G.S.
Tragikomedija u režiji KS BiH

BANjALUKA - Liga šest za šampiona BiH počeće narednog vikenda, a da sve izgleda tragikomično, pobrinuo se Košarkaški savez BiH.

Naime, pet prvih ekipa sa tabele uz Igokeu, koja se takmiči u ABA ligi, boriće se za titulu koju upravo brani ekipa iz Aleksandrovca koja ujedno ima i najviše pehara u ovom takmičenju. Određeno je da prvo kolo bude igrano 30. marta, što znači da neće biti pauze nakon ligaškog dijela, već će drugi dio takmičenja krenuti odmah i to u ritmu subota-srijeda. Žrijebom takmičarskih brojeva određeno je da se u prvom kolu sastanu Sloboda - Široki, Bosna - Borac i Igokea - Mladost.

Već sada je jasno da će ekipa iz Aleksandrovca morati da prolongira svoj meč jer u istom terminu igra 25. kolo ABA lige protiv Cibone u Zagrebu, a teško će naći termin koji odgovara svima. Pored utakmice sa Zagrepčanima, Igokei je ostalo da odigra i posljednje, 26. kolo protiv Mege, a vrlo vjerovatno će i u plej-of regionalnog takmičenja, što će dodatno zakomplikovati stvari.

Četiri prvoplasirane ekipe plasiraće se u plej-of. Kao prvoplasirana ekipa ligaškog dijela takmičenja Široki je izborio direktan nastup u ABA 2 ligi iduće sezone, gdje bi BiH trebalo da ima još jednog predstavnika, a možda i dva. Konačan plasman biće utvrđen nakon plej-ofa u kojem će igrati prve četiri ekipe, a biće igrano i za treće mjesto. Finale i utakmica za treće mjesto biće igrani na tri dobijene utakmice.

Šest klubova boriće se u Ligi za opstanak da izbjegnu posljednje mjesto na tabeli koje donosi selidbu u niži rang. U prvom kolu, koje je na rasporedu 30. marta, sastaju se Posušje - Prijedor-Spartak, Leotar - Orlovik i Promo - Slavija. Učesnici Lige za opstanak prenose bodove iz prve faze, što znači da sedmi Orlovik ima 32 boda, osmi Leotar 31, deveti Promo 30, deseta Slavija 28, 11. Posušje 28 i trenutno posljednji Prijedor-Spartak 27.

Posebna priča je ekipa Sparsa. Sarajevski tim zauzeo je šesto mjesto na tabeli iza Mladosti sa kojom je imao isti odnos pobjeda i poraza, ali slabiju međusobnu koš-razliku. S obzirom na to da je prvih pet ekipa izborilo nastup u Ligi za šampiona, a od sedmog do 12. mjesta u Ligi za opstanak, Spars je ostao bez ikakvog plasmana i završio je sezonu u martu pa sve do početka septembra neće imati posebnih obaveza prema seniorskom timu.

Trijumf Prijedorčana

Loše otvaranje meča protiv Prijedor-Spartaka koštalo je Borac pobjede (72:74) u posljednjem, 22. kolu Lige BiH. Banjalučani su u prvih deset minuta ubacili devet poena, a primili 26, što nisu uspjeli da nadoknade do kraja. Drama je viđena u završnici, a odlučujuću prednost Prijedorčanima donio je Nemanja Stanković (dva plus jedan) 15 sekundi prije kraja. Luka Protić imao šansu da donese izjednačenje, ali je bio izblokiran. Borac je ostao na 13 pobjeda uz devet poraza, dok su Prijedorčani stigli do petog slavlja i prekinuli niz od devet poraza. Sa 19 poena Boris Dragojević bio je najbolji kod domaćina, a 11 je ubacio Kristijan Ateljević. Kod gostiju po 14 poena postigli su Nemanja Stanković i Andrej Bojanić, Niko Gosnel imao je 11 poena i 11 skokova, a isti broj poena ubacio je Srđan Lončar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana