Саша Чађо о предстојећим Олимпијским играма: Нема лаганог ривала, сви су ту с разлогом

Милан Зубовић
Саша Чађо о предстојећим Олимпијским играма: Нема лаганог ривала, сви су ту с разлогом

БАЊАЛУКА - Кошаркашица из Бањалуке Саша Чађо није имала посебних жеља пред жријеб група за Олимпијске игре у Паризу, а куглице су их спојиле са Шпанијом, Кином и Порториком.

Можда на први поглед група дјелује лакша у односу на остале, али је свим јасно да то није тако што је Чађо потврдила у разговору за “Глас Српске”. У групи Б су Канада, Нигерија, Аустралија и Француска, а у групи Ц Њемачка, САД, Јапан и Белгија. Групна фаза биће играна у Лилу, а од четвртфинала ће се преселити у Париз. Наступ на Олимпијским играма Србија је изборила на квалификационом турниру у Бразилу гдје је побиједила домаћина, а поразе доживјела од Њемачке и Аустралије.

- Знале смо и прије жријеба да ћемо добити јаке ривале јер када идеш на Олимпијске игре ту нема лаганог противника јер су сви ту са разлогом. Постоји само тежак и тежи ривал. Сви долазе са истим амбицијама, а то је да догурају што даље могу. Јесмо некада побјеђивали и Шпанију и Кину и Порторико, али сада ће бити другачије. Пред нама су велики изазови које морамо максимално озбиљно схватити. Трећи пут идемо на највећу свјетску смотру спорта и морамо се показати у правом свјетлу - изјавила је Чађо за “Глас Српске”.

Први ривал у групи биће им Порторико 28. јула. Затим слиједи сусрет против Кине 31. јула, а дуел са Шпанијом заказан је за 3. август.

- Увијек смо имале тежак почетак на разним такмичењима док ће сада бити мало другачије. Можда је у једну руку добро што играмо са Порториком који је, условно речено, слабија екипа тако да можемо пробити лед. Прве утакмице су најгоре и најтеже и касније обично дођемо на наш ниво - додала је Чађо.

Селекторка Марина Маљковић најавила је паклене припреме.

- Није то ништа ново (ха-ха-ха-ха) и тако нам је сваке године. Припреме почињу 25. маја када ће се окупити много више дјевојака него раније па ће она имати прилику да види њихове квалитете. Имамо нову екипу која је на окупу двије године, али и током тог периода мало смо се окупљале и мало времена проводиле заједно да бисмо се могле боље упознати. Вјерујем да ћемо сада успјети у томе и да ћемо спремне дочекати Игре - истакла је Чађо.

Њој ће ово бити трећи наступ на Олимпијским играма са којих има бронзу из Рио де Жанеира док је у Токију стигла до четвртог мјеста па с обзиром на то има много искуства како би требало приступити великом такмичењу и стога ће имати посебну улогу у тиму.

- Без обзира на мој стаж у репрезентацији нисам сигуран путник у Париз већ морам да одрадим припреме као и све остале дјевојке које буду позване. Ипак, један од главних задатака биће ми да млађим дјевојкама које су ту први или други пут пренесем своје искуство са великих такмичења. Најбитнија ствар јесте да слушају селекторку и схвате оно шта им се каже те да буду озбиљне јер нема простора за луфтање. Све мора да буде подређено тренингу и морају да вјерују Марини јер је очигледно да она зна рецепт за успјех. Уколико се дјевојке тако буду понашале, а вјерујем да хоће, добар резултат неће изостати - нагласила је Чађо.

Не планира да се након Игара у Паризу опрости од српског дреса.

- Нисам о томе превише размишљала. Прво морам да се изборим за мјесто у екипи јер на такмичења иду они најспремнији па ћу након Игара видјети шта даље. Идемо са оптимизмом и повлачење из репрезентације ми још није у плану - закључила је Чађо.

Систем такмичења

Након што по двије првопласиране екипе из сваке групе и двије најбоље трећепласиране екипе изборе пласман у четвртфинале, неће одмах сазнати своје ривале, већ послије жријеба. Осам селекција биће подијељене у четири шешира. У шеширу Д биће двије најбоље првопласиране екипе, у шеширу Е најлошија првопласирана и најбоље рангирана другопласирана екипа. У шеширу Ф наћи ће се преостале двије другопласиране екипе, а у шеширу Г два најбоља трећепласирана тима. Тимови из шешира Д биће жребани са тимовима из шешира Г. Екипе из шешира Е са тимовима из Ф шешира. У четвртфиналу не могу да играју селекције из исте групе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана