Прехлађен и са једним здравим кољеном Лука Дончић оборио рекорд Мајкла Џордана (ВИДЕО)

Г.С.
Foto: Минут Медиа

Невјероватни Лука Дончић је показао изузетно умјеће у петој утакмици четвртфинала НБА лиге између Даласа и Лос Анђелес Клиперса.

Иако не баш сјајног здравља словеначки ас водио је Мавериксе до побједе против Клиперса на гостујућем терену - 123:93 - вођства у серији 3:2 и онога што је најбитније у овом тренутку: меч лопте пред њиховим навијачима! Шести меч је на програму у ноћи између петка и суботе када ће Лука и другови имати шансу да се пласирају у полуфинале конференције.

Кад си мајстор и када умијеш да се играш, онда је све лакше. Није Луки Дончићу било битно што није потпуно здрав пред пети дуел Даласа и Лос Анђелес Клиперса, било му је битно да по ко зна који пут покаже свој раскошан таленат и да води тим до побједе, преноси Блиц.

У петој утакмици, најлуђе серије за сада, између Даласа и Лос Анђелес Клиперса, сјајни Лука је са једним здравим кољеном водио Мавериксе до великог брејка 123:93, вођства у серији и прве меч лопте коју ће имати пред својом публиком већ за 48 сати. Шести меч се игра у ноћи између петка и суботе (3.30 по српском времену).

 

Били су сви забринути када је неколико сати пред меч стигла информација да постоји могућност да Дончић због бола у кољену и прехладе пропусти пети меч, али не би Лука био један од најбољих на свијету, да макар није пробао да стане на паркет. И како је стао, а утакмица одмицала, дјеловао је све боље. Болно мјесто се загријало, а Дончић је утакмицу завршио са 35 поена, што је чак 20 више од сљедећег играча на утакмици по ефикасности. Макси Клебер је следећи најефикаснији у Мавериксима са 15 поена.

Колико су Маверикси били доминантни најбоље говори податак да су трибине Клиперсовог дома, некадашњег Стејплс Центра, биле празне пет минута пре краја меча.

Иако су сви били убјеђени да ће Клиперси пред својим навијачима да пруже бољи отпор и покушају да се докопају побједе, али Лука Дончић им својим мајсторијама није пружио то задовољство. Вриједи истаћи и да је Словенац стигао до дабл-дабл учинка, пошто је поред 35 поена забиљежио и десет асистенција, а да није изашао из игре на око пет минута пред крај можда би достигао и трипл-дабл, узимајући у обзир учинал од седам скокова.

Велика утакмица. Сада морамо да добијемо једну од наредне две утакмице. Морамо да играмо на исти начин. Болест ми је отежала посао, кољено није баш добро, али адреналин је ту кад се игра у плеј-офу. Када почне, само желиш да победиш - рекао је Дончић.

Словенац је на овом мечу исписао историју јер је уписао 20. утакмицу у НБА плеј-офу у којој је уписао 30 и више поена. Тако је постао пети играч у најјачој лиги на свијету, а да му је то пошло за руком са 25 година. Тако је Лука ушао у друштво Леброна Џејмса, Кевина Дурента, Кобија Брајанта и Џејсона Тејтума.

И није то једини податак који ће црвеним словима остати уписан у биографији младог Словенца после утакмице за нама. Он је успио да претекне Мајкла Џордана на још једној листи, која вјероватно нема значаја много за њега јер ће он границе тек помијерати, али вриједи поменути. Дончић је поставио рекорд по броју узастопних утакмица на гостовањима у плеј-офу НБА лиге на којима је постигао више од 20 поена. Тренутно је то урадио на 16 утакмица. Џордан му гледа у леђа са 15.

Да је Лука био доминантна фигура све вријеме на мечу, не само када је учинак Маверикса у питању - већ смо написали да је Клебер био први следећи најефикаснији - већ и када су Клиперси у питању. У њиховим редовима најефикаснији су били Пол Џорџ и Ивица Зубац који су постигли по 15 поена.

Са ледом на кољенима је Дончић напустио терен, али је задовољно поручио:

- Још једна побједа!

А прилику за ту последњу побједу, која би им донела пласман у полуфинале конференције, имаће на свом терену већ за 48 сати. 

Шести меч је на програму у ноћи између петка и суботе по српском времену (3.30).

 


Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана