Prehlađen i sa jednim zdravim koljenom Luka Dončić oborio rekord Majkla Džordana (VIDEO)

G.S.
Foto: Minut Media

Nevjerovatni Luka Dončić je pokazao izuzetno umjeće u petoj utakmici četvrtfinala NBA lige između Dalasa i Los Anđeles Klipersa.

Iako ne baš sjajnog zdravlja slovenački as vodio je Maverikse do pobjede protiv Klipersa na gostujućem terenu - 123:93 - vođstva u seriji 3:2 i onoga što je najbitnije u ovom trenutku: meč lopte pred njihovim navijačima! Šesti meč je na programu u noći između petka i subote kada će Luka i drugovi imati šansu da se plasiraju u polufinale konferencije.

Kad si majstor i kada umiješ da se igraš, onda je sve lakše. Nije Luki Dončiću bilo bitno što nije potpuno zdrav pred peti duel Dalasa i Los Anđeles Klipersa, bilo mu je bitno da po ko zna koji put pokaže svoj raskošan talenat i da vodi tim do pobjede, prenosi Blic.

U petoj utakmici, najluđe serije za sada, između Dalasa i Los Anđeles Klipersa, sjajni Luka je sa jednim zdravim koljenom vodio Maverikse do velikog brejka 123:93, vođstva u seriji i prve meč lopte koju će imati pred svojom publikom već za 48 sati. Šesti meč se igra u noći između petka i subote (3.30 po srpskom vremenu).

 

Bili su svi zabrinuti kada je nekoliko sati pred meč stigla informacija da postoji mogućnost da Dončić zbog bola u koljenu i prehlade propusti peti meč, ali ne bi Luka bio jedan od najboljih na svijetu, da makar nije probao da stane na parket. I kako je stao, a utakmica odmicala, djelovao je sve bolje. Bolno mjesto se zagrijalo, a Dončić je utakmicu završio sa 35 poena, što je čak 20 više od sljedećeg igrača na utakmici po efikasnosti. Maksi Kleber je sledeći najefikasniji u Maveriksima sa 15 poena.

Koliko su Maveriksi bili dominantni najbolje govori podatak da su tribine Klipersovog doma, nekadašnjeg Stejpls Centra, bile prazne pet minuta pre kraja meča.

Iako su svi bili ubjeđeni da će Klipersi pred svojim navijačima da pruže bolji otpor i pokušaju da se dokopaju pobjede, ali Luka Dončić im svojim majstorijama nije pružio to zadovoljstvo. Vrijedi istaći i da je Slovenac stigao do dabl-dabl učinka, pošto je pored 35 poena zabilježio i deset asistencija, a da nije izašao iz igre na oko pet minuta pred kraj možda bi dostigao i tripl-dabl, uzimajući u obzir učinal od sedam skokova.

Velika utakmica. Sada moramo da dobijemo jednu od naredne dve utakmice. Moramo da igramo na isti način. Bolest mi je otežala posao, koljeno nije baš dobro, ali adrenalin je tu kad se igra u plej-ofu. Kada počne, samo želiš da pobediš - rekao je Dončić.

Slovenac je na ovom meču ispisao istoriju jer je upisao 20. utakmicu u NBA plej-ofu u kojoj je upisao 30 i više poena. Tako je postao peti igrač u najjačoj ligi na svijetu, a da mu je to pošlo za rukom sa 25 godina. Tako je Luka ušao u društvo Lebrona Džejmsa, Kevina Durenta, Kobija Brajanta i Džejsona Tejtuma.

I nije to jedini podatak koji će crvenim slovima ostati upisan u biografiji mladog Slovenca posle utakmice za nama. On je uspio da pretekne Majkla Džordana na još jednoj listi, koja vjerovatno nema značaja mnogo za njega jer će on granice tek pomijerati, ali vrijedi pomenuti. Dončić je postavio rekord po broju uzastopnih utakmica na gostovanjima u plej-ofu NBA lige na kojima je postigao više od 20 poena. Trenutno je to uradio na 16 utakmica. Džordan mu gleda u leđa sa 15.

Da je Luka bio dominantna figura sve vrijeme na meču, ne samo kada je učinak Maveriksa u pitanju - već smo napisali da je Kleber bio prvi sledeći najefikasniji - već i kada su Klipersi u pitanju. U njihovim redovima najefikasniji su bili Pol Džordž i Ivica Zubac koji su postigli po 15 poena.

Sa ledom na koljenima je Dončić napustio teren, ali je zadovoljno poručio:

- Još jedna pobjeda!

A priliku za tu poslednju pobjedu, koja bi im donela plasman u polufinale konferencije, imaće na svom terenu već za 48 sati. 

Šesti meč je na programu u noći između petka i subote po srpskom vremenu (3.30).

 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana