Покрет “Марина Маљковић” окупља дјевојчице у Бањалуци: Кроз игру са Сашом уче кошарку

Милан Зубовић
Покрет “Марина Маљковић” окупља дјевојчице у Бањалуци: Кроз игру са Сашом уче кошарку

БАЊАЛУКА - Покрет за женску кошарку “Марина Маљковић” почео је да функционише и у Бањалуци.

Након што је прије осам година основан у Београду сада је коначно стигао и у највећи град Републике Српске гдје дјевојчице имају прилику да на бесплатним тренинзима уче кошарку и то од прослављених играчица које своје знање са много ентузијазма преносе најмлађима.

Иницијатор бесплатних тренинга који се викендом одржавају у сали Основне школе “Бранко Радичевић” је Јадранка Ћосић Тркуља којој помажу Александра Мушић, Лара Мандић и Мирјана Човичковић, а с њима је и актуелна репрезентативка Србије Саша Чађо.

- Коначно смо почели с радом у Бањалуци док у Србији овакви видови тренинга трају већ осам година. Имали смо много проблема да ово покренемо код нас, али смо успјели и не планирамо на станемо. Много бивших кошаркашица је с нама и имају велику жељу да своје знање пренесу дјевојчицама које тек почињу или су почеле да тренирају кошарку. Велика нам је част што је са нама Саша Чађо док ће у наредном периоду с нама бити Слађана Голић, као и Милица Деура, а доћи ће и Марина Маљковић - изјавила је Ћосић Тркуља.

Очекивано посебну пажњу на тренинзима привлачи Саша Чађо. Актуелна репрезентативка Србије и даље одмара у Бањалуци чекајући ангажман, а доста времена посветила је покрету селекторке Србије Марине Маљковић с којом годинама сарађује у националном тиму.

- Покрет покушава да се прошири код нас и укључи дјевојчице основношколског узраста. У Србији је заступљено више од 15 различитих спортова док је код нас само кошарка јер имамо мало термина, али се надам да ће с временом бити укључени и остали спортови. Интересантно је да су термини викендом и свако може да дође. Потребни су патике, шортс, мајица и добро расположење као и да родитељи буду заинтересовани да своју дјецу укључе у неку спортску активност - изјавила је Чађо.

Двострука европска шампионка и освајачица бронзане медаље са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру с одушевљењем ради са дјевојчицама, а заједничко фотографисање након тренинга је уобичајена и неизбјежна ствар.

- Имамо здрав колектив, стручне тренере које су годинама биле професионалне кошаркашице. Ту сам да одрадим који тренинг са цурицама, да их погурам, дам подршку и заинтересујем да заволе кошарку као ја. Наравно, прије свега желимо заједно да уживамо у игри и да се забавимо на крају дана. Осјећам да ме воле када смо заједно, а волим и ја њих. Много су срећне када заврше тренинг и када се изиграју те једва чекају да се поново видимо - нагласила је Чађо.

На тренинзима је много дјевојчица узраста до десет година, а Саша сматра да је то идеално вријеме да се полако почну бавити спортом.

- Завољела сам кошарку са девет година и од тада нисам престала, а са лоптом другујем сваки дан. Све се може кад се хоће и када се ради из љубави. То дјеца осјете и радо долазе јер им није под морање. Ако дијете пожели да се игра може да дође један викенд, а други не мора. Желимо да научимо дјецу да заволе овај спорт кроз игру, дружење и здраво окружење. Да се лијепо осјећају ту гдје јесу током тих сат и по - рекла је Чађо.

Прослављена бањалучка кошаркашица Александар Мушић годинама ради као тренер. Много талентованих играчица изградило је добре каријере највише захваљујући управо њој.

- Јадранка Ћосић је окупила неколико старијих играчица које су некада заједно играле и сада желимо да све ово омасовимо. Специфично је да су у Србији и Бањалуци тренинзи бесплатни што је ријетко наћи у данашње вријеме, али покрет тако функционише па дјеца без надокнаде могу тренирати. Иако смо тек почели да радимо имамо добар одзив. Овај број дјевојчица на тренингу је сасвим довољан за почетни стадијум јер још нисмо обишли све школе и многи нису упознати с овим што радимо. Имамо част да је са нама Саша Чађо која ће бити узор многим дјевојчицама - нагласила је Мушићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана