Pokret “Marina Maljković” okuplja djevojčice u Banjaluci: Kroz igru sa Sašom uče košarku

Milan Zubović
Pokret “Marina Maljković” okuplja djevojčice u Banjaluci: Kroz igru sa Sašom uče košarku

BANjALUKA - Pokret za žensku košarku “Marina Maljković” počeo je da funkcioniše i u Banjaluci.

Nakon što je prije osam godina osnovan u Beogradu sada je konačno stigao i u najveći grad Republike Srpske gdje djevojčice imaju priliku da na besplatnim treninzima uče košarku i to od proslavljenih igračica koje svoje znanje sa mnogo entuzijazma prenose najmlađima.

Inicijator besplatnih treninga koji se vikendom održavaju u sali Osnovne škole “Branko Radičević” je Jadranka Ćosić Trkulja kojoj pomažu Aleksandra Mušić, Lara Mandić i Mirjana Čovičković, a s njima je i aktuelna reprezentativka Srbije Saša Čađo.

- Konačno smo počeli s radom u Banjaluci dok u Srbiji ovakvi vidovi treninga traju već osam godina. Imali smo mnogo problema da ovo pokrenemo kod nas, ali smo uspjeli i ne planiramo na stanemo. Mnogo bivših košarkašica je s nama i imaju veliku želju da svoje znanje prenesu djevojčicama koje tek počinju ili su počele da treniraju košarku. Velika nam je čast što je sa nama Saša Čađo dok će u narednom periodu s nama biti Slađana Golić, kao i Milica Deura, a doći će i Marina Maljković - izjavila je Ćosić Trkulja.

Očekivano posebnu pažnju na treninzima privlači Saša Čađo. Aktuelna reprezentativka Srbije i dalje odmara u Banjaluci čekajući angažman, a dosta vremena posvetila je pokretu selektorke Srbije Marine Maljković s kojom godinama sarađuje u nacionalnom timu.

- Pokret pokušava da se proširi kod nas i uključi djevojčice osnovnoškolskog uzrasta. U Srbiji je zastupljeno više od 15 različitih sportova dok je kod nas samo košarka jer imamo malo termina, ali se nadam da će s vremenom biti uključeni i ostali sportovi. Interesantno je da su termini vikendom i svako može da dođe. Potrebni su patike, šorts, majica i dobro raspoloženje kao i da roditelji budu zainteresovani da svoju djecu uključe u neku sportsku aktivnost - izjavila je Čađo.

Dvostruka evropska šampionka i osvajačica bronzane medalje sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru s oduševljenjem radi sa djevojčicama, a zajedničko fotografisanje nakon treninga je uobičajena i neizbježna stvar.

- Imamo zdrav kolektiv, stručne trenere koje su godinama bile profesionalne košarkašice. Tu sam da odradim koji trening sa curicama, da ih poguram, dam podršku i zainteresujem da zavole košarku kao ja. Naravno, prije svega želimo zajedno da uživamo u igri i da se zabavimo na kraju dana. Osjećam da me vole kada smo zajedno, a volim i ja njih. Mnogo su srećne kada završe trening i kada se izigraju te jedva čekaju da se ponovo vidimo - naglasila je Čađo.

Na treninzima je mnogo djevojčica uzrasta do deset godina, a Saša smatra da je to idealno vrijeme da se polako počnu baviti sportom.

- Zavoljela sam košarku sa devet godina i od tada nisam prestala, a sa loptom drugujem svaki dan. Sve se može kad se hoće i kada se radi iz ljubavi. To djeca osjete i rado dolaze jer im nije pod moranje. Ako dijete poželi da se igra može da dođe jedan vikend, a drugi ne mora. Želimo da naučimo djecu da zavole ovaj sport kroz igru, druženje i zdravo okruženje. Da se lijepo osjećaju tu gdje jesu tokom tih sat i po - rekla je Čađo.

Proslavljena banjalučka košarkašica Aleksandar Mušić godinama radi kao trener. Mnogo talentovanih igračica izgradilo je dobre karijere najviše zahvaljujući upravo njoj.

- Jadranka Ćosić je okupila nekoliko starijih igračica koje su nekada zajedno igrale i sada želimo da sve ovo omasovimo. Specifično je da su u Srbiji i Banjaluci treninzi besplatni što je rijetko naći u današnje vrijeme, ali pokret tako funkcioniše pa djeca bez nadoknade mogu trenirati. Iako smo tek počeli da radimo imamo dobar odziv. Ovaj broj djevojčica na treningu je sasvim dovoljan za početni stadijum jer još nismo obišli sve škole i mnogi nisu upoznati s ovim što radimo. Imamo čast da je sa nama Saša Čađo koja će biti uzor mnogim djevojčicama - naglasila je Mušićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana