Кошаркаши Партизана на данашњи дан су покорили Европу

Танјуг
Кошаркаши Партизана на данашњи дан су покорили Европу

На данашњи дан прије 32 године кошаркаши Партизана постали су прваци Европе, пошто су у финалу Фајнал фора у Истанбулу побиједили шпански Хувентуд резултатом 71:70 легендарном тројком Александра Ђорђевића.

Садашњи тренер Партизана Жељко Обрадовић имао је само 31 годину у тренутку освајања прве титуле првака Европе, касније их је освојио још осам, пет са грчким Панатинаикосом, а по једну са турским Фенербахчеом и шпанским клубовима Реалом и Хувентудом, клубом који је побиједио у легендарном истанбулском финалу. 

Обрадовићу је то била прва сезона као тренеру, годину прије је био играч "црно-бијелих".

Партизан је на Фајнал фору у Истанбулу имао убједљиво најмлађи тим те сезоне који су предводили Ђорђевић и Предраг Даниловић, а просјек година био је тек 21,7. 

У тиму су били и Никола Лончар, Игор Михајловски, Зоран Стевановић, Игор Перовић, Драгиша Шарић, Жељко Ребрача, Млађан Шилобад, Славиша Копривица, Владимир Драгутиновић и Иво Накић.

Прије Хувентуда, Партизан је у полуфиналу Фајнал фора савладао италијански Филипс резултатом 82:75. 

Клуб из Милана је прије Фајнал фора важио за главног фаворита за освајање пехара. 

Партизан је због рата на простору бивше Југославије групну фазу те сезоне играо у шпанском градићу Фуенлабради, а једини меч на домаћем терену у сезони одиграо је против Кнора (сад Виртуса) из Болоње, у четвртфиналној серији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана