Košarkaši Partizana na današnji dan su pokorili Evropu

Tanjug
Košarkaši Partizana na današnji dan su pokorili Evropu

Na današnji dan prije 32 godine košarkaši Partizana postali su prvaci Evrope, pošto su u finalu Fajnal fora u Istanbulu pobijedili španski Huventud rezultatom 71:70 legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića.

Sadašnji trener Partizana Željko Obradović imao je samo 31 godinu u trenutku osvajanja prve titule prvaka Evrope, kasnije ih je osvojio još osam, pet sa grčkim Panatinaikosom, a po jednu sa turskim Fenerbahčeom i španskim klubovima Realom i Huventudom, klubom koji je pobijedio u legendarnom istanbulskom finalu. 

Obradoviću je to bila prva sezona kao treneru, godinu prije je bio igrač "crno-bijelih".

Partizan je na Fajnal foru u Istanbulu imao ubjedljivo najmlađi tim te sezone koji su predvodili Đorđević i Predrag Danilović, a prosjek godina bio je tek 21,7. 

U timu su bili i Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Prije Huventuda, Partizan je u polufinalu Fajnal fora savladao italijanski Filips rezultatom 82:75. 

Klub iz Milana je prije Fajnal fora važio za glavnog favorita za osvajanje pehara. 

Partizan je zbog rata na prostoru bivše Jugoslavije grupnu fazu te sezone igrao u španskom gradiću Fuenlabradi, a jedini meč na domaćem terenu u sezoni odigrao je protiv Knora (sad Virtusa) iz Bolonje, u četvrtfinalnoj seriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana