ВАР систем стиже у Премијер лигу

Г.С.
ВАР систем стиже у Премијер лигу

САРАЈЕВО - У наредној сезони на терене Премијер лиге БиХ стиже и ВАР технологија, систем који помаже главном судији да ријеши нејасне ситуације током фудбалских мечева.

Фудбалски савез БиХ је ранијих сезона најавио увођење ове технологије која би требало да донесе боље суђење на мечевима Премијер лиге. Сада се чини да су веома близу да то и остваре па ће и клубови имати мање притужби.

Фудбалски савез БиХ је завршио тендерску процедуру и сада се кренуло у реализацију пројекта, а могуће је да већ на неким мечевима ове сезоне он буде тестно испробан.

- Ако у наредном периоду буду створене техничке претпоставке за инсталацију неопходне опреме, постоји вјероватноћа да ВАР систем буде тестиран на некој од премијерлигашких утакмица. Овим поступком набавке су створени реални услови да судије и техничко особље имају најбољу едукацију за управљање новом технологијом, а ФС БиХ добије савремену опрему за увођење ВАР система у највиши ранг такмичења - рекао је генерални секретар Аднан Џемиџић за “Фактор”.

ВАР технологија је почела с примјеном 2010. године у Холандији. Након периода проба глобалну премијеру доживјела је на Свјетском првенству у Русији 2018. године.

ВАР се користи у различитим ситуацијама: гол/нема гола, пенал/није пенал, директан црвени картон (не други жути картон), погрешан идентитет (жути или црвени картон). Код осталих догађаја судија самостално доноси одлуку и не може је преиспитивати помоћу ВАР-а.

Утакмице у којима се користи видео-технологија (уз судијски тим на терену) надзиру и ВАР судије смјештене у посебној просторији. Они имају радио-комуникацију са судијским тимом на терену те се њихови разговори снимају. Уз игралиште је постављен екран за преглед спорних ситуација, а кључну одлуку доноси главни судија на терену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана