Успон и пад Лукаса Пакете: Бразилац картонима пролазио тикете

Г.С.
Foto: Агенције

ЛОНДОН - Трагичар године, ма шта године, деценије, европског и свјетског фудбала је фудбалер Вест Хема Лукас Пакета. Бразилцу је главе дошла кладионица?!

Највољенији фудбалер Вест Хема још од Димитрија Пајеа и несуђено појачање Манчестер ситија који је, према острвским изворима, био и те како заинтересован да овог љета истресе озбиљан новац за Лукаса Пакету. 

И „чекићари” су били ради, посебно зато што је у његовом уговору излазна клаузула од 85.000.000 фунти или око 100.000.000 евра. Испоставило се, ипак, да је основни разлог био другачије природе. 

Јер Вест Хем је знао оно што многи нису: да би Пакета на љето могао да - заврши каријеру. Не својом вољом. Фудбалски савез Енглеске је, наиме, званично оптужио Бразилца да је намјерно добијао картоне како би зарађивао од клађења?! 

Оптужбе се односе на четири утакмице: ону против Лестера 12. новембра 2022. године, па још три у 2023: против Астон Виле 12. марта, Лидса 21. маја и Борнмута 12. августа. Сам фудбалер је категорички негирао оптужницу.

- Изузетно сам изненађен и узнемирен да је ФА одлучила да ме оптужи. Већ девет мјесеци сарађујем у истрази на сваки могући начин. Негирам све оптужбе у цјелости и борићу се до посљедњег даха да скинем љагу са свог имена.  Због процеса који је у току ствар даље нећу коментарисати - написао је Пакета на друштвеним мрежама.

Оптужница је подигнута истог дана када је Вест Хем промовисао Ђулена Лопетегија за новог тренера. И додао да стоји уз бразилског фудбалера. Али острвски медији нису тако увјерени у његову невиност и тврде да савез има јаке доказе. 

Подсјећају, такође, да је дефанзивац нижелигашког Стратфорд Тауна Кинан Ајзак суспендован на 10 година због тога што је намјерно добио картон на утакмици ФА купа. Откривено је да су његови пријатељи тада уплатили новац да ће се баш то и десити. 

Према оптужници, исто је радио и Пакета. Наводно му је пресудио картон на отварању ове сезоне, против Борнмута, када је у 94. минуту играо руком. Није Бразилац тада ни знао да је увелико под истрагом. 

А истрага је, ово је посебно занимљиво, покренута по пријави кладионице која је и главни спонзор на дресу Вест Хема. 

Кад су у клубу чули за све, жељели су да пошто-пото на брзину продају Пакету и ријеше се муке. Овако? Тмурни дани пред 26-годишњим фудбалером. 

Некадашњи фудбалер Милана има прилику до 3. јуна да докаже своју невиност или ће, у супротном, бити оптужен за ово кривично дјело.

Од Фламенга до Вест Хема

Пакета има уговор са „чекићарима” до 2027. године. Поникао је у Фламенгу, а играо је још за Милан и Олимпик Лион, а од 29. августа 2022. године члан је Вест Хема, за који је одиграо 84 утакмице и постигао 13 голова, додавши томе 14 асистенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана