Гедеон Гузина, најбољи стријелац Прве лиге Русије, за “Глас”: Са Балтиком желим у елитни ранг

Дарко Драгичевић
Гедеон Гузина, најбољи стријелац Прве лиге Русије, за “Глас”: Са Балтиком желим у елитни ранг

Бивши нападач бањалучког Борца Гедеон Гузина игра сезону из снова. Фудбалер Балтике је тренутно најбољи стријелац Прве лиге Русије (други ранг такмичења) с 12 голова и седам асистенција и један је од најзаслужнијих зашто је његова екипа тренутно лидер такмичења.

Балтика је клуб из Калињинграда на обалама Балтика, а Гузина се одлично снашао у новој земљи. Голови, одличне партије довољан су разлог за разговор с одличним нападачем.

ГЛАС: Ако је судити по резултатима клуба и личном учинку, Балтика је била најбољи избор у каријери, како је уопште дошло до ангажмана у Русији?

ГУЗИНА: Добио сам понуду, а онда сам се распитао о клубу. Мој саиграч Младен Кашћелан ми је дао много корисних информација па сам одлучио да прихватим понуду и нисам се покајао ниједног момента. Заиста врхунски организован клуб с амбицијама. Све је супер од града, услова тако да сам презадовољан. Долазак у Балтику је била одлука каријере. Пронашао сам се у тиму. Почели смо биљежити одличне резултате, а као плод добре игре дошли су и моји голови. Играм сезону каријере и заиста уживам.

ГЛАС: Балтика је тренутно лидер шампиона. Колико је близу пласмана у елитни ранг такмичења у Русији?

ГУЗИНА: Балтика је клуб који жели да се након 25 године врати у елитни ранг и на добром смо путу. Највећи ривали су нам Рубин и Аланиа, а не смију се заборавити ни Јенисеј, Арсенал Тула и Хабаровск. Има ту још екипа које желе да се домогну пласмана. Прве двије екипе иду директно у Премијер лигу, а још двије у бараж. Наша је жеља да останемо на првом мјесту и да се пласирамо у виши ранг, чиме би се одужили клубу за сјајне услове. Имамо одличну финансијску ситуацију, сјајан тренинг центар, стадион, тако да вјерујем да екипа заслужује да игра с најбољима. У доброј смо позицији пред финиш сезоне.

ГЛАС: Како је сарађивати са Сергејом Игнашевичем, некада прослављеним фудбалером који је на старту своје тренерске каријере?

ГУЗИНА: Наш тренер је имао одличну играчку каријеру, а ово му је други самостални ангажман у сениорској конкуренцији. Добро нам иде, учимо много од њега али и он сам напредује јер је тек на почетку. Али свакако имао је каријеру за респект и зна како да спреми екипу. Вјерујем да и ми, али и он можемо да будемо још бољи.

ГЛАС: Сјајне партије привукле су пажњу бројних богатијих руских клубова, да ли си имао понуда за промјену средине?

ГУЗИНА: О томе тренутно не размишљам. Имам важећи уговор с Балтиком још годину, тако да се клуб пита за све. Чуо сам да има интересовања, али концентрисан сам само на терен и да помогнем клубу да оствари свој циљ. Након тога видјећемо шта је у најбољем интересу за обје стране.

ГЛАС: У Русији је доста фудбалера и тренера из региона. Како је уопште дошло до ангажовања толико играча с простора Балкана?

ГУЗИНА: Играчи и тренери с наших простора оставили су одличан траг у Русији, тако да их клубови радо ангажују. Оставили су овдје траг тренери Николић, Божовић, Јокановић сада је ту Ивић. Такође, наши играчи немају проблема као они из Европе који због играња у Русији могу остати без репрезентације. Ситуација у клубовима је стабилна, лиге Премијер и прва су одлично организоване, тако долази до ангажмана.

ГЛАС: Након одласка из БиХ чини се да си добро бирао клубове и да си у њима имао жељену минутажу.

ГУЗИНА: Сигурно да ће ми и Истра и Радомље остати у лијепом сјећању. У Истри сам изборио опстанак, а играли смо и финале Купа што је био сјајан успјех. Након тога, такође, Радомље је имало за циљ опстанак а ми смо то премашили. Дошли смо до шестог мјеста.

ГЛАС: У БиХ си играо за неколико клубова, између осталог и за великане Борац и Сарајево, али ти ангажмани нису најбоље завршили.

ГУЗИНА: С Борцем сам освојио титулу шампиона у првенству Републике Српске. Затим нисам био у њиховим плановима за Премијер лигу. У Сарајеву нисам имао праву шансу тако да се не љутим ни на кога. Задовољан сам својом каријером и трудио сам се да у сваком клубу оставим што бољи траг.

ГЛАС: Да ли се у Калињинграду или у другим руским градовима осјети да се води рат у Украјини?

ГУЗИНА: Овдје је заиста све мирно, људи воде нормалан живот без пуно приче о рату. Што се тиче других градова, то не знам јер ми дођемо на утакмицу, одиграмо и враћамо се. Калињинград је прелијеп. Клима је блажа него у остатку Русије тако да нема великих минуса, заиста уживам у животу.

Путовања најтежа

Гузина истиче да су на старту сезоне највећи проблем била путовања, јер је његов клуб на Балтику.

- Прва лига Русије има 18 клубова и неки су заиста веома удаљени, тако да сам се на почетку тешко привикавао на то. Иако су клубови одлично организовани често имамо по два лета до ривала и онда још два у повратку. Срећом најудаљенији Хабаровск реновирао је стадион тако да смо им гостовали у Казању, што је ипак лакше. Да смо играли код њих промијенили бисмо седам временских зона. Овако смо само летјели два пута по два и по сата до Казања. Сад сам се већ привикао на то - додао је Гузина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана