Gedeon Guzina, najbolji strijelac Prve lige Rusije, za “Glas”: Sa Baltikom želim u elitni rang

Darko Dragičević
Gedeon Guzina, najbolji strijelac Prve lige Rusije, za “Glas”: Sa Baltikom želim u elitni rang

Bivši napadač banjalučkog Borca Gedeon Guzina igra sezonu iz snova. Fudbaler Baltike je trenutno najbolji strijelac Prve lige Rusije (drugi rang takmičenja) s 12 golova i sedam asistencija i jedan je od najzaslužnijih zašto je njegova ekipa trenutno lider takmičenja.

Baltika je klub iz Kalinjingrada na obalama Baltika, a Guzina se odlično snašao u novoj zemlji. Golovi, odlične partije dovoljan su razlog za razgovor s odličnim napadačem.

GLAS: Ako je suditi po rezultatima kluba i ličnom učinku, Baltika je bila najbolji izbor u karijeri, kako je uopšte došlo do angažmana u Rusiji?

GUZINA: Dobio sam ponudu, a onda sam se raspitao o klubu. Moj saigrač Mladen Kašćelan mi je dao mnogo korisnih informacija pa sam odlučio da prihvatim ponudu i nisam se pokajao nijednog momenta. Zaista vrhunski organizovan klub s ambicijama. Sve je super od grada, uslova tako da sam prezadovoljan. Dolazak u Baltiku je bila odluka karijere. Pronašao sam se u timu. Počeli smo bilježiti odlične rezultate, a kao plod dobre igre došli su i moji golovi. Igram sezonu karijere i zaista uživam.

GLAS: Baltika je trenutno lider šampiona. Koliko je blizu plasmana u elitni rang takmičenja u Rusiji?

GUZINA: Baltika je klub koji želi da se nakon 25 godine vrati u elitni rang i na dobrom smo putu. Najveći rivali su nam Rubin i Alania, a ne smiju se zaboraviti ni Jenisej, Arsenal Tula i Habarovsk. Ima tu još ekipa koje žele da se domognu plasmana. Prve dvije ekipe idu direktno u Premijer ligu, a još dvije u baraž. Naša je želja da ostanemo na prvom mjestu i da se plasiramo u viši rang, čime bi se odužili klubu za sjajne uslove. Imamo odličnu finansijsku situaciju, sjajan trening centar, stadion, tako da vjerujem da ekipa zaslužuje da igra s najboljima. U dobroj smo poziciji pred finiš sezone.

GLAS: Kako je sarađivati sa Sergejom Ignaševičem, nekada proslavljenim fudbalerom koji je na startu svoje trenerske karijere?

GUZINA: Naš trener je imao odličnu igračku karijeru, a ovo mu je drugi samostalni angažman u seniorskoj konkurenciji. Dobro nam ide, učimo mnogo od njega ali i on sam napreduje jer je tek na početku. Ali svakako imao je karijeru za respekt i zna kako da spremi ekipu. Vjerujem da i mi, ali i on možemo da budemo još bolji.

GLAS: Sjajne partije privukle su pažnju brojnih bogatijih ruskih klubova, da li si imao ponuda za promjenu sredine?

GUZINA: O tome trenutno ne razmišljam. Imam važeći ugovor s Baltikom još godinu, tako da se klub pita za sve. Čuo sam da ima interesovanja, ali koncentrisan sam samo na teren i da pomognem klubu da ostvari svoj cilj. Nakon toga vidjećemo šta je u najboljem interesu za obje strane.

GLAS: U Rusiji je dosta fudbalera i trenera iz regiona. Kako je uopšte došlo do angažovanja toliko igrača s prostora Balkana?

GUZINA: Igrači i treneri s naših prostora ostavili su odličan trag u Rusiji, tako da ih klubovi rado angažuju. Ostavili su ovdje trag treneri Nikolić, Božović, Jokanović sada je tu Ivić. Takođe, naši igrači nemaju problema kao oni iz Evrope koji zbog igranja u Rusiji mogu ostati bez reprezentacije. Situacija u klubovima je stabilna, lige Premijer i prva su odlično organizovane, tako dolazi do angažmana.

GLAS: Nakon odlaska iz BiH čini se da si dobro birao klubove i da si u njima imao željenu minutažu.

GUZINA: Sigurno da će mi i Istra i Radomlje ostati u lijepom sjećanju. U Istri sam izborio opstanak, a igrali smo i finale Kupa što je bio sjajan uspjeh. Nakon toga, takođe, Radomlje je imalo za cilj opstanak a mi smo to premašili. Došli smo do šestog mjesta.

GLAS: U BiH si igrao za nekoliko klubova, između ostalog i za velikane Borac i Sarajevo, ali ti angažmani nisu najbolje završili.

GUZINA: S Borcem sam osvojio titulu šampiona u prvenstvu Republike Srpske. Zatim nisam bio u njihovim planovima za Premijer ligu. U Sarajevu nisam imao pravu šansu tako da se ne ljutim ni na koga. Zadovoljan sam svojom karijerom i trudio sam se da u svakom klubu ostavim što bolji trag.

GLAS: Da li se u Kalinjingradu ili u drugim ruskim gradovima osjeti da se vodi rat u Ukrajini?

GUZINA: Ovdje je zaista sve mirno, ljudi vode normalan život bez puno priče o ratu. Što se tiče drugih gradova, to ne znam jer mi dođemo na utakmicu, odigramo i vraćamo se. Kalinjingrad je prelijep. Klima je blaža nego u ostatku Rusije tako da nema velikih minusa, zaista uživam u životu.

Putovanja najteža

Guzina ističe da su na startu sezone najveći problem bila putovanja, jer je njegov klub na Baltiku.

- Prva liga Rusije ima 18 klubova i neki su zaista veoma udaljeni, tako da sam se na početku teško privikavao na to. Iako su klubovi odlično organizovani često imamo po dva leta do rivala i onda još dva u povratku. Srećom najudaljeniji Habarovsk renovirao je stadion tako da smo im gostovali u Kazanju, što je ipak lakše. Da smo igrali kod njih promijenili bismo sedam vremenskih zona. Ovako smo samo letjeli dva puta po dva i po sata do Kazanja. Sad sam se već privikao na to - dodao je Guzina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana