Знате ли која држава има три главна града?

ГС
Знате ли која држава има три главна града?

Главни градови понос су сваке земље и често, премда не увијек, њихов најпознатији представник. Неке познаје цијели свијет, о њима се пишу књиге и снимају филмови и на листи су жеља бројним свјетским путницима.

Други су пак у сјени познатијих градова у својим земљама или славнијих земаља у сусједству.

Шта бисте одговорили да вас неко пита који је главни град Јужне Африке?

Неки ће рећи Кејптаун, други ће можда споменути најпознатији град ове земље Јоханесбург, али мало људи ће рећи прави одговор.

А он гласи да главни град Јужне Африке није само један, него чак три дијеле ту титулу. То су Кејптаун, Преторија и Блумфонтејн.

Јужноафричка Република има, дакле, три главна града. Кејптаун, којем је локално име Каапстад, највећи је међу њима и у њему се налази сједиште парламента, односно државне скупштине.

Држава има два законодавна дома: Национални савјет, односно горњи дом са 90 заступника, и Народна скупштина, односно доњи дом са 400 заступника. Сви засједају у Кејптауну, који је уједно и други најпосјећенији град у цијелој Африци, након Каира. Град има 3,5 милиона становника и сједиште је покрајине Вестерн Кејп, преноси путникофер.хр.

Преторија се налази око 55 километара од Јоханесбурга и главни је град покрајине Трансвал. У том је граду, који броји око 2,4 милиона становника, смјештена извршна власт, дакле у њему засједа Влада.

Цеста између Кејптауна и Преторије једна је од најпрометнијих у земљи, а пут је дуг више од 1.300 километара. Ништа ближе није ни трећи главни град Јужне Африке, до којег из Кејптауна треба путовати око 1.000 километара.

Блумфонтејн је сједиште судске власти и најмањи је међу три јужноафричке метрополе. Има тек 350.000 становника и главни је град покрајине Орање.

Три главна града проглашена су конвенцијом о националном уједињењу из 1909. године, чији је циљ био помирити супротстављене племенске и колонијалне интересе.

Највећи град Јужне Африке Јоханесбург том конвенцијом није добио титулу иако је у њему и данас смјештен Уставни суд.

Посљедњих се година разматрала консолидација и смјештање свих функција у један град, Преторију, али се од тога одустало. Главни разлог је велики трошак изградње нове инфраструктуре, те страх од корупције која би могла пратити тај потез, преносе Независне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана