Znate li koja država ima tri glavna grada?

GS
Znate li koja država ima tri glavna grada?

Glavni gradovi ponos su svake zemlje i često, premda ne uvijek, njihov najpoznatiji predstavnik. Neke poznaje cijeli svijet, o njima se pišu knjige i snimaju filmovi i na listi su želja brojnim svjetskim putnicima.

Drugi su pak u sjeni poznatijih gradova u svojim zemljama ili slavnijih zemalja u susjedstvu.

Šta biste odgovorili da vas neko pita koji je glavni grad Južne Afrike?

Neki će reći Kejptaun, drugi će možda spomenuti najpoznatiji grad ove zemlje Johanesburg, ali malo ljudi će reći pravi odgovor.

A on glasi da glavni grad Južne Afrike nije samo jedan, nego čak tri dijele tu titulu. To su Kejptaun, Pretorija i Blumfontejn.

Južnoafrička Republika ima, dakle, tri glavna grada. Kejptaun, kojem je lokalno ime Kaapstad, najveći je među njima i u njemu se nalazi sjedište parlamenta, odnosno državne skupštine.

Država ima dva zakonodavna doma: Nacionalni savjet, odnosno gornji dom sa 90 zastupnika, i Narodna skupština, odnosno donji dom sa 400 zastupnika. Svi zasjedaju u Kejptaunu, koji je ujedno i drugi najposjećeniji grad u cijeloj Africi, nakon Kaira. Grad ima 3,5 miliona stanovnika i sjedište je pokrajine Vestern Kejp, prenosi putnikofer.hr.

Pretorija se nalazi oko 55 kilometara od Johanesburga i glavni je grad pokrajine Transval. U tom je gradu, koji broji oko 2,4 miliona stanovnika, smještena izvršna vlast, dakle u njemu zasjeda Vlada.

Cesta između Kejptauna i Pretorije jedna je od najprometnijih u zemlji, a put je dug više od 1.300 kilometara. Ništa bliže nije ni treći glavni grad Južne Afrike, do kojeg iz Kejptauna treba putovati oko 1.000 kilometara.

Blumfontejn je sjedište sudske vlasti i najmanji je među tri južnoafričke metropole. Ima tek 350.000 stanovnika i glavni je grad pokrajine Oranje.

Tri glavna grada proglašena su konvencijom o nacionalnom ujedinjenju iz 1909. godine, čiji je cilj bio pomiriti suprotstavljene plemenske i kolonijalne interese.

Najveći grad Južne Afrike Johanesburg tom konvencijom nije dobio titulu iako je u njemu i danas smješten Ustavni sud.

Posljednjih se godina razmatrala konsolidacija i smještanje svih funkcija u jedan grad, Pretoriju, ali se od toga odustalo. Glavni razlog je veliki trošak izgradnje nove infrastrukture, te strah od korupcije koja bi mogla pratiti taj potez, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana