Странци ће од јануара плаћати улаз у Аја Софију

Srna
Foto: Shutterstock

ИСТАНБУЛ- Улаз у џамију Аја Софија у Истанбулу од јануара више неће бити бесплатан за стране туристе, изјавио је турски министар културе Мехмет Нури Ерсој.

"Од 15. јанаура 2024. године, странци ће плаћати да уђу у Аја Софију. За турске држављане који долазе у џамију ради вјерских потреба улаз остаје бесплатан", рекао је Ерсој новинарима.

Он је навео да је одлука донесена након препоруке Унеска, који је затражио од турских власти да израде нацрт "плана управљања посјетама".

Ерсој је додао да ће од 15. јануара туристи и вјерници користити одвојене улазе у Аја Софију, како би се избјегла забуна.

Извор у Министарству културе рекао је агенцији "Спутњик" да цијена улазнице у Аја Софију још није утврђена.

Аја Софија, која је била православни храм до османског освајања Константинопоља 1453. године, изгубила је статус музеја и претворена је у функционалну џамију у јулу 2020. године. Прва муслиманска молитва обављена је у Аја Софији 24. јула 2020. године. Након тога, улаз је био бесплатан за све посјетиоце, укључујући и туристе, који су претходно морали да плате 100 турских лира /15 долара/ за карту.

Аја Софија је изграђена у 6. вијеку под управом цара Јустинијана Првог и служила је као хришћански храм до 1453. године, када је Османлијско царство заузело Константинопољ и та богомоља тада постаје џамија.

Аја Софија је секуларизована 1934. године, а 1935. године је претворена у музеј.

Обнова Аја Софије покренута је у августу. У септембру је започета друга фаза, са циљем да се ојача конструкција зграде како би била отпорна на земљотрес. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана