Stranci će od januara plaćati ulaz u Aja Sofiju

Srna
Foto: Shutterstock

ISTANBUL- Ulaz u džamiju Aja Sofija u Istanbulu od januara više neće biti besplatan za strane turiste, izjavio je turski ministar kulture Mehmet Nuri Ersoj.

"Od 15. janaura 2024. godine, stranci će plaćati da uđu u Aja Sofiju. Za turske državljane koji dolaze u džamiju radi vjerskih potreba ulaz ostaje besplatan", rekao je Ersoj novinarima.

On je naveo da je odluka donesena nakon preporuke Uneska, koji je zatražio od turskih vlasti da izrade nacrt "plana upravljanja posjetama".

Ersoj je dodao da će od 15. januara turisti i vjernici koristiti odvojene ulaze u Aja Sofiju, kako bi se izbjegla zabuna.

Izvor u Ministarstvu kulture rekao je agenciji "Sputnjik" da cijena ulaznice u Aja Sofiju još nije utvrđena.

Aja Sofija, koja je bila pravoslavni hram do osmanskog osvajanja Konstantinopolja 1453. godine, izgubila je status muzeja i pretvorena je u funkcionalnu džamiju u julu 2020. godine. Prva muslimanska molitva obavljena je u Aja Sofiji 24. jula 2020. godine. Nakon toga, ulaz je bio besplatan za sve posjetioce, uključujući i turiste, koji su prethodno morali da plate 100 turskih lira /15 dolara/ za kartu.

Aja Sofija je izgrađena u 6. vijeku pod upravom cara Justinijana Prvog i služila je kao hrišćanski hram do 1453. godine, kada je Osmanlijsko carstvo zauzelo Konstantinopolj i ta bogomolja tada postaje džamija.

Aja Sofija je sekularizovana 1934. godine, a 1935. godine je pretvorena u muzej.

Obnova Aja Sofije pokrenuta je u avgustu. U septembru je započeta druga faza, sa ciljem da se ojača konstrukcija zgrade kako bi bila otporna na zemljotres. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana