Ово је обећана земља чак и за богате Финце

GS
Foto: X

Ако причамо о високом стандарду, езгистенцијалној безбрижности, али и квалитетном одгајању дјеце и стварању породице - Норвешка је увијек на врху листе супериорних земаља.

Напреднија је и од Шведске и од Данске, које заједно са Норвешком чине ултрабогат "трио" сјеверне Европе, а такође одскаче и од Финске.

Притом, нису само Балканци и грађани мање развијених земаља ти који препознају бенефите Норвешке: све је више Финаца који се сада селе у Норвешку у потрази за бољом зарадом.

Према актуелним подацима, закључно са другим кварталом 2023, просјечна зарада у Норвешкој износи 54.000 круна мјесечно, односно око 4.650 евра.

Раније, њихова дестинација била би Шведска, али то више није случај, наводи се у саопштењу савјетодавне службе Нордијског савјета министара.

Миграција Финаца у Норвешку, гдје се годинама исељавало око 400 до 500 људи, углавном је била знатно нижа у поређењу са Шведском, гдје би се годишње преселило до 2.000 финских држављана.

Међутим, "сада је њима Норвешка много интересантнија због бољих плата", наводи се у саопштењу које је пренијела финска агенција СТТ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана