Ovo je obećana zemlja čak i za bogate Fince

GS
Foto: X

Ako pričamo o visokom standardu, ezgistencijalnoj bezbrižnosti, ali i kvalitetnom odgajanju djece i stvaranju porodice - Norveška je uvijek na vrhu liste superiornih zemalja.

Naprednija je i od Švedske i od Danske, koje zajedno sa Norveškom čine ultrabogat "trio" sjeverne Evrope, a takođe odskače i od Finske.

Pritom, nisu samo Balkanci i građani manje razvijenih zemalja ti koji prepoznaju benefite Norveške: sve je više Finaca koji se sada sele u Norvešku u potrazi za boljom zaradom.

Prema aktuelnim podacima, zaključno sa drugim kvartalom 2023, prosječna zarada u Norveškoj iznosi 54.000 kruna mjesečno, odnosno oko 4.650 evra.

Ranije, njihova destinacija bila bi Švedska, ali to više nije slučaj, navodi se u saopštenju savjetodavne službe Nordijskog savjeta ministara.

Migracija Finaca u Norvešku, gdje se godinama iseljavalo oko 400 do 500 ljudi, uglavnom je bila znatno niža u poređenju sa Švedskom, gdje bi se godišnje preselilo do 2.000 finskih državljana.

Međutim, "sada je njima Norveška mnogo interesantnija zbog boljih plata", navodi se u saopštenju koje je prenijela finska agencija STT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana